[AUDIO] Calitatea pentru mine este foarte importantă şi din acest motiv vă voi asculta şi vă voi citi şi în Tunisia !

181

Motto: „Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista”. Albert Einstein

Scopul vieţii este acela de a fi folositor, de a fi un om de onoare, a fi înţelegător şi de a schimba ceva în lume datorită faptului că ai trăit – şi ai trăit bine. Singura răspundere adevărată este faţă de propriul tău potenţial, faţă de propria ta inteligenţă şi conştienţă, faţă de acţiunea conformă cu ele.

Dragostea noastră s-a menit a fi Radioul, pentru că propune printre altele cel mai spectaculos pariu pe care îl poate imagina vreo îndeletnicire dintre cele care populează visele jurnaliștilor: Să vezi, Auzind!

Aceasta-i povestea noastră de 20 de ani. În această poveste eroii noștri sunteți voi-ascultătorii, cei care v-ați alăturat cu dragostea și fidelitatea voastră,  menirii noastre de jurnaliști.

Printre ascultătorii noştri fideli se numără si Viceconsulul Germaniei la Timişoara- Siegfried Geilhausen. Aflat la final de mandat,  Excelenţa Sa ne-a vizitat pentru a ne mulţumi şi pentru a felicita postul de radio reşiţean, cu ocazia împlinirii celor 20 de ani de activitate.

EXCELENȚĂ, vă mulțumesc în numele postului de Radio România Reșița pentru amabilitatea de a ne vizita.

Pentru mine este o onoare să fiu invitatul Radio România Reşiţa.

Trăim într-o Europă, un continent al patriilor, în care unitatea prin diversitate este un mod de-a fi !

Cum era România când v-ați început mandatul ?

Cum am spus în diferite ocazii, regiunea noastră este una cu adevărat europeană. Şi nu doar de 10 ani, ci de secole aici avem multiculturalitate, etnii care locuiesc în pace şi diversitate culturalî. Toată Europa poate să înveţe ceva de la Banatul de Munte şi România !

Cum lăsați România la sfârșit de mandat?

Am lucrat în străinătate 30 de ani şi am venit aici fără prejudecăţi. Desigur a fost o provocare pentru soţia mea şi pentru mine fiindcă nu ştiam ce ne aşteaptă aici.

Din prima zi, de la primul pas ne-am simţit ca acasă pe pământul românesc. O experienţă incredibil de frumoasă.

Un deja vu?

Exact, un deja vu. Acum,  mandatul meu în România,  a ajuns la final şi sunt trist că trebuie să plec, dar plec cu amintiri frumoase şi multă iubire pentru ţara dumneavoastră.

Parafrazându-l pe Goethe, caii destinului cunosc drumul, noi ținem doar hățurile, spre ce drum porniți după România?

Din păcate ministerul meu este destinul meu şi din păcate nu am de ales unde să merg. Un proverb românesc spune că omul este născut să umble şi pasărea să zboare. Este foarte adevărat şi pentru noi . Din România voi merge în Tunisia.

Banatul de Munte,  prin vocea domnului Erwin Josef Țigla,  este o poartă culturală care asimilează valorile europene într-o frumoasă compilație spirituală. Vă simțiți atașat de Forumul Democratic al Germanilor din Caraș Severin?

Aici în Banatul de Munte am găsit multă prietenie. Apreciez foarte mult modul în care Forumul Democratic al Germanilor păstrează tradiţia şi cultura germană. Un cuvânt despre Josef Ţigla, sau I.T. aşa cum îl numesc eu în glumă, este un om extraordinar cu energie extraterestră .

Cunoșteați limba română înainte de vă începe mandatul în țara noastră ?

Cu excepţia câtorva expresii deocheate, pe care nu vreau să le spun acum, nu ştiam nimic în limba română. Acum 4 ani am început să învaţ limba română pe care o iubesc foarte mult. Am scris chiar şi poezii în revista Orizont din Timişoara.

Care este cel mai frumos cuvânt al limbii române pentru domnia voastră ?

Întrebare foarte dificilă. Am de fapt o expresie care îmi place foarte mult: un pahar de vorbă.

Frumos, exact asta facem şi noi acum, stăm la un pahar de vorbă.

Ce scriitor german vă reprezintă ?

Când trebuie să numesc un singur scriitor german, mă gândesc la Goethe.

Stiţi cum se spune, că nu Goethe l-a făcut pe Faust, ci Faust pe Goethe.

Da, aşa este !

Ce scriitor român vă impresionează ?

Dificil să spun pentru că am citit mult în cei 4 ani, aici, în Timişoara.

Cred că Emil Cioran, Eugen Ionescu, I.L. Caragiale, Nora Iuga, Petru Ilieşiu, mi-au plăcut foarte mult, mai ales că i-am citit în limba germană.În limba română am citit şi m-a impresionat mult poezia  şi scriitura lui Matei Vişniec.

Un proverb german spune: Drumul către casa unui prieten nu este niciodată lung, când preconizați să vă întoarceți în Banatul de Munte ?

Când ne întoarcem nu este important, important este că ne vom întoarce. Inima mea rămâne în Banatul de Munte.

Un proverb românesc spune:Prieteni și cărţi să ai puțini dar buni. Cum definiți prietenia?

Am citit multe cărţi şi am mulţi amici, care sunt foarte importanţi pentru mine, dar prietenii adevăraţi sunt rari şi mă ajută în orice situaţie.

Cine nu îndrăzneşte, nu ar trebui nici să spere, spunea Schiller.

Ce vă doriți pe viitor ?

Curajul este mersul prin frica de a fi liber, spune Gabriel Liiceanu. Această expresie am învăţat-o la cursul de limba şi literatura română.Acum mulţi ani în urmă am păşit cu mult curaj pe acest drum al pribegiei pentru că diplomaţia este o vocaţie.

Un gând pentru ascultătorii Radio România Reșița ?

În primul rând vreau să spun LA MULŢI ANI,RADIO ROMÂNIA REŞIŢA!

După 20 de ani de tinereţe succes şi în continuare cu aceleaşi programe de calitate.

Calitatea pentru mine este foarte importantă şi din acest motiv vă voi asculta şi vă voi citi, cu ajutorul internetului  şi în Tunisia !

A fost o onoare să fiu aici,  eu vin în Reşiţa cu mare plăcere, nu ştiu exact de ce, dar simt inima bună a oamenilor, mult mai caldă ca la Timişoara  sau în altă parte de ţară. Am fost aici, am cunoscut aceşti oameni frumoşi, indiferent cărei minoritate aparţin şi pot să spun foarte clar:

Banatul de Munte este un continent al patriilor !

Radio România Reșița a împlinit în această lună 20 de ani. Acest interviu ne onorează și emoționează pe noi Radio România Reșița și pe ascultătorii  noștri și din acest motiv, Excelență, vă mulțumesc pentru amabilitate.

Eu vă mulțumesc și mult succes RADIO ROMÂNIA REŞIŢA! LA MULŢI ANI!

 

Epilog: „Cred că acesta este scopul suprem: să trăiești o viață a pasiunii și autenticității. Iar orice e mai puțin decât asta, e mai puțin. De ce ai accepta mai puțin”? Alex Allman

Anca Bica Bălălău