[AUDIO] Cea mai mică comună din România, aflată în Caraş-Severin va avea dispensar nou după 25 de ani

Primăria Brebu Nou investeşte pentru ca staţiunea montană Gărâna să aibă dispensar nou din această toamnă.

Două aşezări întemeiate de germani în urmă cu aproape două secole sunt acum cele mai căutate locuri turistice din Banatul de Munte. Anual, sute de turişti vin aici pentru a-şi petrece concediile. Întemeiate prin colonizări repetate cu germani din Pădurea bavareză şi din Boemia de Sud, în decursul a aproape două secole populaţia a emigrat, fenomen intensificat după 1990. Aşa a ajuns comuna Brebu Nou cu satul aparţinător Gărâna să fie cea mai mică, ca populaţie din România. După ultimul recensământ, în 440 de locuinţe mai erau doar 46 de gospodării cu numai 119 locuitori. Primarul îi cunoaşte personal pe toţi şi dacă ar fi să-i adune încap cu toţii în clădirea bisericii.

Astfel investiţia este necesară deoarece spaţiul actual este distrus şi nu mai funcţionează de ani buni, iar pentru urgenţele medicale este nevoie de ajutor de la Reşiţa. În primă fază, spune consilierul local Iosif Gabriel Bordea, în fiecare sfârşit de săptămână, o ambulanţă cu echipaj medical, deplasată în zonă va răspunde urgenţelor din cele două localităţi montane:
“Avem promisiuni de la domnul Raed Arafat că va disloca pe perioada week-end-ului, indiferent de luna în care ne vom afla, un echipaj medical: doctor şi asistent, vineri, sâmbătă şi duminică. Cazarea personalului medical este deja pregătită în incinta dispensarului pe care-l renovăm, noi ne-am propus ca de la toamnă să-l facem funcţional, dar depindem şi de medicii care ar trebui să fie dislocaţi, mai sunt şi la ei locuri vacante în sistem şi am înţeles că acestea ar trebui scoase la concurs…”.  

Dispensarul va fi amenajat într-o clădire din apropierea sediului Primăriei, lăsat de ani buni în paragină, iar echipajul va deveni operaţional abia de la sfârşitul anului şi îşi va desfăşura activitatea în incinta unui spaţiu complet dotat, aflat acum, în renovare a mai spus Iosif Gabriel Bordea.

Vă reamintim că, localităţile Brebu Nou şi Gărâna nu au mai beneficiat de servicii medicale şi de un echipaj de ambulanţă, prezent în zonă, de mai bine de 25 de ani, astfel că oamenii cu probleme de sănătate, au fost nevoiţi să aştepte cel puţin o oră pentru a ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

4 COMENTARII

  1. Iertati greseala de editare. Majoritatea… – ar trebiu sa insemne “au fost intemeiate de germani din INTREG SUDUL GERMANIEI DE AZI, nu numai din Bavaria.”
    Va rtog inca o data sa ma scuzati. Virsta.
    Cu respect.

  2. Cine se incumeta sa scrie un articol – mare sau mic, important sau nu – pentru un ziar, nu are datoria doar de a scrie cit de cit corect (privitor la limba romana), ci are sfinta datorie de a cerceta inainte de a scrie. Ce se petrece sau SE VA PETRECE in localitatile din creierul muntilor Banatului e bine si frumos, dar, domnule reporter, ar trebui sa stii si dumneata ca aceste localitati (si inca citeva pe linga ele) NU AU FOST INTEMEIATE de germani din Bavaria. Majoritatea covirsitoare a celorlalte localitati banatene/svabesti (denumire gresita, dar absolut uzuala a localnicilor de limba germana) ci de oameni de limba germana veniti dintr-o zona a fostei Cehoslovacii, numita Boemia. De acolo li se trage numele: boemi. Rostit de romani dupa cum auzeau de la nemti acest cuvint, a iesit “pemi”.
    Ati invatat ceva, domnule reporter? Sa degeaba straduinta mea?
    Mor de necaz cind citesc cite ceva in acest stil: ori o ortografie de nedescris, ori (si asta e crunt!!!) date necercetate, falsificate din adins. Nu e cazul la dv., dar sunt false.

    • important este că se face ceva în Gărâna, un sat lăsat de izbelişte, zic…

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles