Tichia de mărgăritar

913

Catanga. Nu, nu e cunoscuta interpretă de muzică lăutărească, e o zonă a municipiului Reşiţa, municipiu reşedinţă de judeţ. O zonă rău famată, în care ţi-e teamă să circuli după lăsarea întunericului chiar dacă locuieşti în zonă. O zonă cu multe blocuri de nefamilişti, cu gunoaie aruncate la întâmplare pe geam, cu multă mizerie, cu o lipsă de civilizaţie ce frizează ridicolulul. Oare chiar aşa să fie oamenii aceştia?

Unii dintre ei, da. Alţii încearcă să-şi facă un cămin din cutiile de conservă, neprimitoare la prima vedere. Nu au alte posibilităţi şi în acea zonă şi-au găsit un acoperiş deasupra capului. E drept că unii încearcă să aducă un strop de civilizaţie în zonă, dar, ştiţi cum se spune, cu o floare nu se face primăvară.

Mai zilele trecute am trecut prin zonă. Cu toate că erau peste 30 de grade afară, m-au trecut fiorii. Gunoaie peste tot. Pe sus, pe jos, printre maşini, pe şi sub acestea, unele aruncate chiar în curte bisericuţei ce încearcă să fie o oază de normalitate în centrul zonei denumite de localnici Catanga.

Înainte de alegeri, administraţia locală a amenajat o parcare destul de mare. Cu borduri, asfalt, canale pluviale, coşuri de gunoi şi un refugiu pentru containerele de gunoi. Civilizat, ca la oraş cum se spune. Ei şi? Ce dacă? Oamenii din zonă fac ce ştiu de-o viaţă: sparg, dărâmă, distrug. Le mai ţine isonul şi o companie utilitară care s-a trezit să spargă o bucată de asfalt proaspăt turnat, pentru a schimba o conductă probabil. De astupat…..poate la anul. Au pus două roabe de pământ şi pe-aci ţi-e drumul. Mai sughit ei din când în când, adică zilnic, când vrei nu vrei îţi dai ca prostul cu maşina în gropi. În gropile lor.

Primăria a vrut, a investit, a făcut. Să se fi încheiat responsabilitatea acestei instituţii? Nu cred. Din câte ştiu, firma care colectează gunoiul menajer are contract cu primăria. Cu toate acestea întreaga zonă e o adevărată groapă de gunoi şi un permanent focar de infecţii pentru locuitorii zonei.

Mai are onor primăria în subordine şi Poliţia Locală, dotată cu oameni, uniforme şi chitanţiere. Oare dacă fiecare şi-ar fi făcut treaba şi poliţiştii ar fi dat câteva amenzi, sau i-ar fi pus să facă curat în locul unei sume ce oricum nu ştiu dacă ar fi avut de unde să o plătească, ar mai fi aruncat gunoiul la întâmplare? Oare nimeni din funcţionarii primăriei nu verifică, cât şi pentru ce se plătesc facturile la operatorul care ar trebui să facă curăţenie? Noul edil ne-a promis curăţenie totală. Aşteptăm. Între timp semnalăm problemele, astfel încât acestea să fie cunoscute.

Rămâne totuşi o întrebare: la ce-i trebuia Catangăi tichie de mărgăritar?

1 COMENTARIU

  1. Desi au trecut ceva ani de atunci, inca tin minte. Eram pe la inceputul liceului si ca orice elev dispus sa participe la activitati extra scolare am acceptat impreuna cu cateva colege sa dam un exemplu si o mana de ajutor unei fundatii dispuse sa incerce sa deschia cat de putin ochii locuitorilor din zona Catanga. Dupa o zi intreaga de strans gunoaie si de incercari de a arata oamenilor ca se poate si altcumva, nu ne.am ales decat cu rasete si bataie de joc. Pe unde noi am trecut, altii au facut la loc pana la sfarsitul zilei… Din pacate lipsa bunului simt si a bunei cresteri lipseste cu desavarsire, lucru care se vede. Din pacate se vede in tot orasul si nu numai in Catanga.

Comentariile sunt închise.