[AUDIO] Premieră în Banat. Într-o localitate preponderent catolică se construieşte o biserică ortodoxă

Staţiunea montană Gărâna aparţinătoare comunei Brebu Nou din Caraş-Severin va avea biserică ortodoxă din această toamnă.

După 188 de ani de când coloniştii germani proveniţi din Pădurea bavareză şi din Boemia de Sud au pus bazele satului montan Gărâna din Munţii Semenicului şi au implementat religia catolică, din această vară un grup de iniţiativă a solicitat implicarea Eparhiei Caransebeşului în demersul de construire a unui lăcaş de cult pentru credincioşii ortodocşi cu sediul temporar în staţiunea montană, a precizat Casian Ruşeţi – secretar eparhial al Episcopiei Caransebeşului:

Cu ceva timp în urmă, aproximativ 2 ani, un grup de iniţiativă format din persoane care deţin case de vacanţă în Gărâna au solicitat Episcopiei Caransebeşului aprobarea de a constitui o comunitatea şi de a înălţa un mic lăcaş de cult în localitatea montană. Ca urmare a acestei solicitări, Preasfinţitul părinte Lucian şi-a dat acordul pentru zidirea unui lăcaş de cult cât este necesar doar pentru locuitorii din Gărâna. Drept urmare Episcopia Caransebeşului a oferit şi un proiect de biserică (n.r. proiectul bisericuţei de la Poiana Mărului), necesar comunităţii, aflate încă în formare şi care încă nu a primit un preot respectiv nu s-a constituit în mod concret decât ca un grup de iniţiativă.”     

Casian Ruşeţi a subliniat că, nu a fost o iniţiativă a Episcopiei ortodoxe a Caransebeşului într-o localitate cu religie preponderent catolică, ci una civică a localnicilor sezonieri şi turiştilor din acea zonă:

“Noi ştiam că în Gărâna sunt localnici de confesiune romano-catolică drept pentru care niciodată nu am avut iniţiativa construcţiei unei biserici într-o localitate unde sunt comunităţi romano-catolice. Avem o mulţime de situaţii în Caraş-Severin unde bisericile sunt una lângă cealaltă, chiar la Caransebeş. Nu ne deranjăm unii pe ceilalţi, Doamne fereşte, dimpotrivă chiar ne sprijinim. Mi-aduc aminte că la Gărâna sau Brebu-Nou am şi slujit în Biserica romano-catolică de-acolo.”

Amintim că, obiectivul va fi edificat pe un teren pus la dispoziţie de primăria Brebu Nou din apropierea Bisericii Romano-catolice din localitate. Episcopia Caransebeşului pune la dispoziţie suportul logistic, iar localnicii susţin investiţia din punct de vedere financiar, a mai spus Casian Ruşeţi. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles