Sfaturi de la un expert: Cum să te protejezi de hackeri în vacanță

86

Fiecare turist trebuie sa tina cont de citeva reguli atunci cand pleaca in vacanta pentru a se feri de hakeri, atrage atentia Andrei Avadanei, expert in securitate cibernetica si presedintele Centrului de Cercetare in Securitatea Cibernetica din Romania.

Daca intr-o zona sunt prea multe retele WiFi cu acelasi nume, este clar ca unele sunt create special de hackeri.

Iar link-urile primite pe mail, prin SMS sau chiar pe WhatsApp n-ar trebui accesate, acasa sau in vacanta, decat daca sunt de la surse de incredere.

Atentie insa si in aceste cazuri. Sunt virusi folositi pentru a trimite aplicatiile malitioase prin persoane cunoscute, iar in aceste cazuri trebuie observat tonul conversatiei,

Un exemplu evident e cand bunica trimite un link cu mesaj în engleza, iar ea stie doar limba romana.

Primul pas trebuie facut chiar inainte de a ne pregati bagajele.

Backup al datelor, dezactivarea Bluetooth, instalarea unui firewall

Ar fi bine ca utilizatorii sa-si faca un backup al datelor inainte de a pleca la drum cu telefoane, tablete sau laptopuri si sa actualizeze solutiile antivirus.

De asemenea, este bine sa dezactiveze optiunea de conectare prin Bluetooth si sa puna parole de deblocare pe toate dispozitivele.

Mai mult, exista dispozitive care suporta scanarea amprentei si ar trebui activată optiunea.

O alta metoda buna de protectie a datelor este instalarea unui firewall. De asemenea, este foarte important ca pe durata vacantei sa nu conecteze niciun stick USB sau sa utilizeze CD-uri si DVD-uri de la terti.

Retelele de tipul „Free WiFi“ ar trebui evitate

Cand sunt plecati în concediu, romanii ar trebui sa evite prizele din spatiile publice – baruri, cafenele sau chiar parcuri, prin intermediul carora hackerii pot instala virusi in momentul in care laptopul sau telefonul sunt la încarcat.

Totodată, optiunile de conectare automata la retelele WiFi ar trebui dezactivate.

Retelele de tipul „Free WiFi“ ar trebui evitate si conectarea ar trebui realizata doar la hotel sau în cafenele si restaurante cu retele securizate prin parola.

Evident, orice link care se doreste accesat trebuie tratat cu scepticism, mai ales cele pentru autentificare la un hotspot cu internet.

Pentru a-ti proteja telefonul in cazul unui furt, turistii trebuie sa utilizeze o functionalitate de gasire a acestuia – pe iOS se numeste Find my iPhone, iar pe Android au Android Device Manager; prin ambele pot localiza dispozitivul sau îi pot sterge continutul si reseta de la distanta, mai adauga Andrei Avadanei.

Sursa: romania-actualitati.ro