Cu mortul în mașină la vama Nădlac, la 30 de grade: „Mirosul este insuportabil“

O familie din Gorj a așteptat ore în șir în Vama Nădlac, cu un mort în maşină. Vameşii români au constatat că în maşină se afla o persoană decedată, fără niciun document şi nu au dat voie familiei să pătrundă pe teritoriul ţării.
Dumitru Cârstoc, în vârstă de 58 de ani, din Crasna, se afla de aproximativ trei luni în Germania, acolo unde fiica sa trăieşte şi lucrează. Bărbatul era bolnav de cancer şi fiica sa l-a chemat în Germania pentru a fi tratat în spitalele din occident, în speranţa că tratamentele de acolo vor avea randament. Starea bărbatului s-a agravat, pentru că metastazele au avansat. Pentru a nu muri departe de casă, medicii au transmis familiei să vină şi să-l ridice pe bolnav din spital. Ieri, fratele lui Dumitru Cîrtoc a plecat cu acesta în maşină, spre România, dar pe drum a murit, iar vameşii români au refuzat intrarea familiei în ţară cu persoana decedată. „Era extrem de grav bolnav în urma unei boli de cancer. După tratamente într-un spital din Germania, ni s-a spus să-l luăm acasă, pentru că nu mai sunt şanse. S-a întâmplat ca să fie o coadă imensă de doi kilometri şi am pierdut o oră şi jumătate, timp în care era în permanenţă alimentat cu oxigen. Pe drum, în apropiere de vamă sau chiar în vamă a murit. Nu mai respira. Le-am spus vameşilor maghiari ce s-a întâmplat, pentru că sunt un om cinstit şi ne-au lăsat să trecem. Am trecut în partea românească, unde am fost puşi să aşteptăm sub o copertină ca să cheme un doctor legist român. Vameşii au spus că trebuie să ne întoarcem în Ungaria. Ne-am opus şi au venit nişte jandarmi să ne constrângă. Am trecut de partea cealaltă a gardului. Maghiarii au trimis un medic legist şi un poliţist. Ei şi-au declinat competenţa, nefiind pe teritoriul ungar. Omeneşte, ei au făcut o verificare dacă e un deces suspect. S-au analizat documentele de la spital. În loc să se ocupe românii, se ocupă maghiarii“, a spus pentru Adevarul fratele persoanei decedate.
Familia persoanei decedate susţine că a avut parte de un tratament execrabil din partea vameşilor români. „Avem parte de un tratament execrabil. Noi suntem pe teritoriul României, am trecut de pancarda «Bine aţi venit în România». Maghiarii ne-au dat un bax cu apă minerală şi ne-au chemat să stăm într-un spaţiu cu aer condiţionat. Vameşii români vor să ne forţeze să semnăm nişte hârtii ca să mergem la Szeged. Oamenii fac poze şi trimit pe Facebook. Este o situaţie nemaiîntâlnită. Sunt trei maşini de poliţie maghiare şi de morgă. Aşteaptă să cedăm nervos. Este discutabilă secunda morţii. Medicul maghiar a stabilit că decesul a avut loc cu 4-5 ore în urmă, ceea ce corespunde cu intrarea noastră în vamă, pe teritoriul României“. Acesta a precizat că în maşină a început să miroase insuportabil şi nu se mai poate sta.
Potrivit Poliţiei de Frontieră Arad, familia trebuie să deţină paşaport mortuar, un document de îmbălsămare şi un certificat de deces eliberat de autorităţile maghiare sau de misiunea diplomatică a României. În cazul în care transportul se face cu maşină personală mai este necesară autorizaţie de transport eliberată de aceleaşi autorităţi.

Cele mai citite

Related Articles