[AUDIO] Atenţie la apa pe care o consumaţi! O persoană din Caraș-Severin s-a îmbolnăvit

442

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin efectuează controale periodice pentru a monitoriza calitatea apei, însă cu toate acestea s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire din cauza prezenței nitraților în apă.

,,Au fost realizate un număr de 39 de acțiuni cu recoltarea a 69 de probe și 256 de determinări care au fost corespunzătoare. Cu toate că este o situație pozitivă la nivelul județului Caraș-Severin au fost înregistrate și cazuri mai dificile. Mai precis, la Borlovenii Noi a fost semnalat un caz de methemoglobinemie din cauza faptului că, se presupune că în apa consumată au fost nitrați’’-a declarat consilierul juridic DSP, Dan Miloș.

Methemoglobinemia este o boală caracterizată de o creştere anormală a concentraţiei sangvine de methemoglobină (metHb), o moleculă incapabilă să transporte oxigenul. Această boală poate cauza palpitații și confuzii.

În județul Caraș-Severin distribuitorul de apă este SC AQUACARAȘ SA care în ultimii ani a demarat diverse proiecte de îmbunătățire a calității apei. În mediul rural, doar o parte beneficiază de apă potabilă în sistem centralizat pentru că în general sistemele de aprovizionare cu apă, până în anul 2016 au fost realizate fără stații de epurare și sisteme de canalizare, ceea ce nu a permis racordul cetățeanului la rețeaua de apă a comunei, a mai precizat Dan Miloș.

Andreea Lupșa