Tinerii din Rudăria s-ar întoarce în sat. Dar… de ce?

93

O problemă reală cu care se confruntă satul românesc este plecarea tinerilor la studii sau la muncă în alte spaţii geografice, de unde revin acasă foarte rar sau chiar deloc, impedimentul major fiind lipsa perspectivei economice în locurile lor de baştină! Nu face excepţie de la această regulă nici comuna Eftimie Murgu de pe Valea Almăjului, care dispune însă de posibilităţi mari de dezvoltare.

“La tinerii din comuna Eftimie Murgu există dorinţa să se întoarcă şi unii chiar o fac! Din păcate, posibilităţile economice lasă de dorit la noi… Vrem să atragem investitori cu potenţial, care să ofere locuri de muncă. La Primăria Eftimie Murgu o să fie înţelegere, o să fie sprijin, numai să vină şi să dezvoltăm anumite activităţi economice în turism, exploatarea lemnului, în agricultură sau zootehnie!”, ne-a declarat Mihai Vlădia – primarul comunei Eftimie Murgu.

Activitatea economică la nivelul comunei este în prezent aproape de nivelul zero, cu câteva excepţii în domeniul exploatării agricole. “Nu avem activităţi economice cu persoane juridice mari, doar activităţi individuale, familiale şi câţiva agenţi economici în exploatarea lemnului din pădure. Vrem să dezvoltăm şi această parte de iniţiativă locală”, ne-a precizat Mihai Vlădia. O astfel de iniţiativă o pot lua chiar tinerii care doresc să se întoarcă acasă, dar… “Probabil că tinerii nu au fost informaţi… şi asta pentru mine, ca primar, este o obligaţie să aduc informaţia mai aproape de tineri!… Eu mă gândesc la organizarea unor întâlniri cu invitaţi din partea instituţiilor care pot prezenta aceste măsuri cu finanţare europeană pe diferite domenii… Poate că de aici rezultă un service auto, o spălătorie auto şi alte servicii care s-ar putea desfăşura în domeniul rural”, ne-a declarat Mihai Vlădia – primarul comunei Eftimie Murgu.

Paul-Sever SMADU