Mărturiile unei martore la atacul de la München: “Eram cu fiul meu, l-am văzut când încărca arma şi când trăgea spre copii”

92

“Eram la baie cu fiul meu, iar acolo era şi asasinul”, este mărturia dramatică făcută de Loretta Januze pentru CNN, care a povestit că l-a întâlnit pe bărbat în baie, în timp ce intenţiona să îşi încarce arma. “Când a ieşit, eu eram în spatele lui, am auzit împuşcăturile şi i-am văzut pe răniţi, a ţintit imediat spre copii. Urla “Allahu Akbar”, adică “Allah e mare”, continuă femeia, care a fost martora atentatului de la centrul comercial din München, în Germania.

Spaima este mare: “Din nou, încă o dată”, este postarea pe Twitter, care se repetă de mai multe ori. Au trecut numai câteva zile de la atacul tânărului afgan de 17 ani într-un tren din Heidingsfeld, tot în Bavaria, inima conservatoare a ţării. Regiunea nu a avut niciodată de-a face până acum cu ura teroriştilor. Acum se trezeşte în vizorul terorii. Sunt oameni care povestesc despre ceea ce trăiesc oamenii care au sosit de curând în Germania, unde au găsit găzduire: “Vecinul meu sirian este pe scările clădirii în lacrimi”, povesteşte Teresa, dintr-un München cuprins de război.

Este vineri seara, mulţi se pregăteau de weekend, alţii de serata din centru de la Marienplatz, piaţa istorică din oraş, şi de plimbarea din serile călduroase de vară. Piaţeta, însă, este goală, măturată de spaimă. Magazinele au fost închise imediat. Unii au rămas blocaţi în marile centre comerciale. “Poliţie peste tot”, scrie Torsten pe Twitter. Mâine va rămâne acasă cu familia, nu va mai pleca în vacanţa mult aşteptată. Metroul nu circulă. Pe străzi se aud sirenele maşinilor poliţiei. Cetăţenilor li se recomandă să rămână în casele lor. Poliţia din diferite oraşe ale ţării sfătuieşte oamenii să nu posteze înregistrări video pe internet sau fotografii de la locul atentatului. “Nu trebuie să ne dăm bătuţi”, scrie pe Twitter un utilizator, care postează fotografii cu flori şi apusuri de soare.