Gărzi de 30 de ore, fără pauză! Ministerul Sănătăţii dă asigurări că medicii nu vor mai lucra pe gratis

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că toate gărzile făcute de medici în afara programului vor fi plătite. Acest lucru se va face de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat. Aceasta este reacţia ministerului de resort la nemulţumirile din sistem. Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a recomandat medicilor care efectueaza gărzi să nu semneze noile contracte.

Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a recomandat medicilor să nu mai accepte să facă gărzi dacă acest lucru nu este prevăzut într-un contract care să le garanteze plată suplimentară, iar Ministerul Sănătăţii a răspuns că de la 1 augusţ gărzile în afara programului de lucru vor fi făcute în baza unui contract de muncă separat şi plătite conform legislaţiei actuale. Miza este cuantumul acestor plăţi, rezultă din replica sindicaliştilor.

Drepturile pe care le solicită Federaţia Solidaritatea Sanitară sunt: un spor cuprins între 25% şi 75%, bani pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi pentru lucrul de noapte, concediu de odihna pentru contractele aferente gărzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore şi cel de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Vicepreşedintele Federaţiei, Florin Chirculescu: Noi nu am primit niciodată spor de ore suplimentare, noi nu am primit niciodată spor de noapte, noi nu primim în timpul gărzilor sporul aferent locului de muncă, în care sunt cuprinse sporurile de urgenţă, sporul de radiologie. Noi nu suntem nici măcar asiguraţi pentru aceste ore pe care le facem în plus.

Ministerul Sănătăţii răspunde că până la modificarea normativelor care reglementează timpii de lucru şi gărzile sanitare, plăţile vor fi făcute în conformitate cu legislaţia în vigoare. Ministerul recunoaşte că situaţia actuală nu este normală, că suportă îmbunătăţiri şi afirmă că se lucrează în ritm susţinut la aceste modificări. Federaţia Solidaritatea Sanitară a venit cu precizări faţă de poziţia Ministerului. Problema este, susţin sindicaliştii, semnificaţia diferită faţă de a lor a cuvântului “plată” pe care o dă Ministerul Sănătăţii. Federaţia Solidaritatea Sanitară salută deschiderea manifestată de autorităţi, îşi oferă expertiza, dar avertizează că până la rezolvarea problemelor, acţiunile sindicale vor continua.

Cele mai citite

Related Articles