Statistici alarmante în Caraş-Severin! În timp ce cancerul de col uterin face tot mai multe victime, femeile din judeţ nu sunt interesate să-şi facă testul Papanicolau! Deşi Spitalul Judeţean de Urgenţă are fonduri suficiente pentru a investiga mii de cazuri, interesul este tot mai scăzut. De exemplu în luna iunie, doar 11 femei şi-au făcut testul, iar două dintre acestea au descoperit că au cancer, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, Violeta Florea.

Cifrele sunt îngrijorătoare şi pentru anul 2015. Deşi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa avea fonduri pentru mii de femei, s-au testat doar 376. Dintre acestea 10% au fost depistate cu cancer. Prin aceste investigaţii gratuite se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la această formă de cancer şi la felul în care poate fi prevenită.

Conform specialiştilor, până la 80% dintre cazurile de acest tip de cancer pot fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening. Pe lângă aceasta, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacã este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.

Din păcate, în fiecare an, în Europa, aproximativ 60.000 de femei află că au cancer de col uterin, iar 30.000 de femei mor din cauza acestei forme de cancer din cauza ca în multe ţări nu există programe eficiente de screening de col uterin sau vaccinare împotriva HPV. Şi în România, cancerul de col uterin este responsabil de circa 2.000 de decese anual, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sanataţii, în timp ce incidenţa cancerului de col uterin este dublă.

Daiana Roşca