[AUDIO-FOTO] Caraş-Severin sub asediul gunoaielor: GEC Nera constată, Garda de Mediu aplică. Dacă se şi conformează cineva rămâne de văzut

Albia minoră a Dunării, groapă de gunoi pentru oraşul Moldova Nouă?

Grupul Ecologic de Colaborare NERA a realizat de curând, la jumătatea lunii iunie, o monitorizare a stării mediului în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier într-o zonă incluzând teritoriul oraşului Moldova Nouă şi a malului stâng al Dunării între localităţile Moldova Veche şi Coronini. Potrivit preşedintelui organizaţiei, Cornel Sturza Popovici, acţiunea, este defapt o revenire la locurile asupra cărora, în urmă cu trei – patru ani, s-au mai făcut sesizări în repetate rânduri privind depozitarea ilegală a deşeurilor menajere în zona de protecţie sanitară a fluviului.

Cea mai relevantă încălcare a Legii Deşeurilor şi Legii Apelor constatată în această vară este existenţa unei rampe de descărcare a deşeurilor urbane direct în Dunăre în dreptul localităţii Moldova Veche, rampă realizată pe o lungime de aproximativ 150 de metri de la mal. Aspectul constatat a fost notificat de către GEC Nera Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu şi Administraţiei Bazinale de Apă Banat Timişoara, cerându-li-se un punct de vedere asupra legalităţii celor constatate.

Directorul Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, comisarul şef Gheorghe Muntean, a precizat pentru Radio Reşiţa, că a făcut verificări în teren, iar cele constatate de GEC Nera nu sunt probleme de ieri de alaltăieri ci de câţiva ani buni de când Societatea Moldomin, aflată în insolvenţă, a depozitat pe unul din drumurile dezafectate diverse deşeuri provenite din demolări. După verificările efectuate recent s-a constatat că este vorba de operatorul de salubritate din zona Moldova Nouă, care colectează şi transportă ulterior deşeurile menajere spre un depozit autorizat. Comisarii de mediu au sancţionat contravenţional operatorul de salubritate, o societate comercială privată, care a realizat ilegal această rampă, cu suma de 40.000 de lei şi i-a impus să transporte eşalonat deşeurile într-un depozit autorizat.

Administratorul albiei minore a Dunării pe care este amplasată rampa de descărcare a deşeurilor urbane, respectiv Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara, nu a furnizat în termen legal un răspuns prin care să informeze petentul în legătură cu demersurile demarate pentru stoparea unor asemenea activităţi. Cornel Sturza Popovici – preşedintele Grupului de colaborare Nera spune că nu-şi explică cum a putut fi dezvoltată pe parcusul a trei ani acestă rampă în timp ce administratorul albiei minore a fluviului nu a observat nimic ?

GEC Nera va monitoriza în continuare realizarea măsurilor de conformare incluse în adresa către Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin în cadrul implemenării proiectului “Voluntariat pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”, a mai spus Cornel Sturza Popovici, iar comisarii de mediu vor reinspecta în doar câteva săptămâni zona, a subliniat comisarul şef Gheorghe Muntean.

Reporterul Radio Reşiţa consemnează:

Sursa foto: GEC Nera

Cele mai citite

Related Articles