[AUDIO] Anina – oraşul capcanelor. Carosabilul din centrul urbei creează grave probleme de trafic

663

În ultimii ani Anina a ajuns un oraş al capcanelor. După ce gazele cărbunoase au invadat, anul trecut, prin canalizarea oraşului locuinţele oamenilor punându-le în pericol sănătatea, acum o porţiune din centrul urbei riscă să se prăbuşească şi trage un serios semnal de alarmă asupra siguranţei participanţilor la trafic.

După 10 ani de la accidentul de mină de la Anina în urma căruia, cea mai adâncă exploatare din Europa şi singura sursă de venit a zonei, a fost închisă din dispoziţie guvernamentală, galeriile din subteranul oraşului se surpă una câte una din cauza presiunii gazelor cărbunoase acumulate în adâncuri. Fenomenul atrage după sine o serie de probleme urbane, spune primarul Gheorghe Românu, pentru că o parte din carosabilul din centrul oraşului începe să se taseze creînd serioase probleme şoferilor care se deplasează în zonă:

“Este vorba despre un drum care se află pe o fostă haldă care mai conţinea în steril şi bucăţi de cărbune. Acesta a ars şi datorită ploilor şi aportului de oxigen din apă, drumul s-a lăsat.” 

Drumul principal care străbate oraşul este un drum naţional (n.r.DN58) şi reabilitarea acestuia nu intră în atenţia primăriei, spune edilul. În ciuda demersurilor făcute de acesta la compania de drumuri naţionale, toate au rămas la stadiul de promisiuni, cu toate că reprezentanţii acesteia s-au deplasat chiar şi în zonă:

“Acea porţiune de carosabil se află pe DN58, un drum naţional, am făcut două solicitări acolo, prin care i-am sesizat şi i-am rugat să vină să remedieze acea porţiune. De ceva vreme o parte din participanţii la trafic, mai ales cei care nu sunt din zonă, au avut de suferit pe urma acestui impediment, adică şi-au spart scuturile, au rămas fără plăcuţele de înmatriculare, ba chiar un şofer a spart baia de ulei la autoturismul pe care îl conducea.”

Fapt confirmat şi de reporterii Radio Reşiţa care, în repetate rânduri au încercat să ia legătura cu Direcţia regională de drumuri şi poduri Timişoara şi să afle ce soluţie poate rezolva problema din centrul oraşului Anina. Gheorghe Românu spune că soluţii ar exista însă trebuie şi voinţă:

“… se poate ridica acea porţiune de drum şi se poate reface asfaltul.”

Problema carosabilului din centrul oraşului Anina constituie o gravă problemă urbană, care ameninţă toţi participanţii la trafic, cu precădere turiştii care, mai ales acum în perioada sezonului estival folosesc traseul prin urbea cărăşană pentru a ajunge la diferite obiective turistice din această zonă a judeţului. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva