[VIDEO] Sate invadate de gheaţă în mijlocul verii. Cum au ajuns botoşănenii să arunce de pe străzi sloiuri îngheţate, cu lopata, în luna iulie

85

Peisaj hibernal în mijlocul verii la Botoşani. În luna iulie, ţăranii din câteva sate botoşănene au curăţat de gheaţă curţile şi uliţele, cu lopata. Şi totul din cauza unei ploi neobişnuite cu grindină din belşug.

Iarna este ca vara la Botoşani. Trei localităţi din judeţ, Oroftiana, Mlenăuţi şi Alba, s-au acoperit de gheaţă în doar câteva ore. Ploile abundente însoţite de furtunii au adus şi inevitabila grindină. În câteva ceasuri, boabele mari de gheaţă au acoperit curţi, câmpuri şi uliţe. Sătenii s-au înarmat cu lopeţi şi la fel ca în timpul iernii au început să-şi cureţe curţile, în luna iulie, de gheaţă.

Boabe de gheaţă uriaşe

 

Ploile au fost abundente, iar grindina căzută i-a şocat pe săteni. Aceştia spun că nu au mai văzut aşa ceva. Dimensiunile unui bob de gheaţă erau, spun localnicii, asemănătoare unui ou de prepeliţă. Abundenţa grindinei a format pur şi simplu pe câmpuri un adevărat covor de gheaţă. Oamenii se aşteptau la furtuni, având în vedere codul galben emis de autorităţi sâmbătă seara, dar în niciun caz la grindină atât de abundentă. Automat culturile au avut de suferit. Unele dintre acestea au fost distruse complet. ”A plouat cu gheaţă în satul Oroftiana, dar pe zone. Au fost distruse mai mult culturile de porumb şi via. Se face evaluarea pagubelor”, a declara Marcel Chelaru, primarul din Suharău pentru stiri.botosani.ro. Totodată grindina este posibil să mai lovească şi în alte localităţi din Botoşani.

Sursa: adevarul.ro