Franța-Portugalia-finala EURO 2016

Franţa a învins cu 2-0 Germania la Marsilia şi s-a calificat în finala Euro 2016, unde va întâlni naţionala Portugaliei Duminică 10 Iulie de la ora 22:00.

Va fi cea de-a treia întâlnire dintre cele două echipe la un campionat european. Precedentele două au avut loc de fiecare dată în semifinale, iar francezii s-au impus în ambele ocazii după prelungiri, pentru ca apoi să câştige titlul continental, scrie Digi24. Primul duel direct la Euro dintre Franţa şi Portugalia a fost cel de la turneul final din 1984, când francezii au fost de asemenea statutul de gazde. Echipa condusă din teren de Michel Platini a câştigat dramatic cu 3-2, golul decisiv fiind marcat chiar de fostul triplu câştigător al Balonului de Aur, în minutul 119.

Confruntarea s-a repetat la Euro 2000, competiţie organizată de Belgia şi Olanda. În semifinala de la Bruxelles, lusitanii au deschis scorul, dar Franţa a egalat şi a trimis meciul în prelungiri, unde Zinedine Zidane a marcat golul decisiv dintr-un penalty controversat, în minutul 117, şi a stabilit rezultatul final, 2-1 în favoarea “Les Bleus”.

De fiecare dată când a trecut de Portugalia la Campionatul European, Franţa a cucerit trofeul. În 1984, a învins în finală Spania, iar în 2000, a trecut în ultimul act de Italia.

După alţi 16 ani, Franţa şi Portugalia vor sta din nou faţă în faţă, de această dată în ultimul act. Pe lângă tradiţia nefavorabilă de la Euro, lusitanii au şi handicapul rezultatelor directe cu francezii – doar 5 victorii şi o remiză în 24 de întâlniri. Mai mult decât atât, ultima victorie a portughezilor a fost obţinută în 1975, iar Franţa a câştigat de fiecare dată în precedentele 10 meciuri cu Portugalia.

Cele mai citite

Related Articles