Sărbătoarea românităţii în Banatul Sârbesc. Frații de peste Dunăre nu uită de patria mamă

Două evenimente importante pentru comunitatea de români de peste Dunăre – cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz şi Muzică Etno, precum şi a ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani vor avea loc între 15 şi 18 iulie sub genericul ,,JOC ROMÂNESC 2016”, pe teritoriul municipiului Golubac (Golumbăţ), situat la intrarea în Porţile de Fier ale Dunării.

Sărbătoarea românităţii în Banatul Sârbesc este tradiţional organizată de Societatea de Limba Română din Voivodina în parteneriat cu asociaţii şi oameni de bună credinţă din Serbia și din România, inclusiv cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. Festivalul de Jazz şi Muzică Etno este programat în 15 iulie, iar Festivalul Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani  în 16 şi 17 iulie. Va urma o paradă a portului, o expoziţie cu nestemate din lăzile de zestre, specialităţi culinare, precum şi Concursul ,,ROMÂNCA-MISS SERBIA”. Luni, 18 iulie, sunt programate și vizite de documentare la Cetatea Golumbăţ şi la Peştera Ceremoşnia. În cele 4 zile, pe lângă reuniuni ştiinţifice şi de specialitate referitoare la istorie, învăţământul şi mass-media în limba română sau stimularea creaţiei literare, se orgeanizează şi manifestări vizând păstrarea patrimoniului cultural, al identităţii naţionale şi trezirea conştiinţei de neam…
Anul acesta nobila activitate desfăşurată în slujba românismului, va fi cofinanţată şi de Ministerul de Externe al României – Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni.

Festivalul Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani ,,JOC ROMÂNESC” pe care Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia îl organizează în mod tradiţional în colaborare cu partenerii din Timoc, precum şi de peste hotare, s-a dovedit a fi o reuniune de prestigiu care contribuie la o mai bună cunoaştere a românilor şi rumânilor timoceni, a aromânilor şi valahilor din ţările balcanice, riverane-dunărene, sud-est europene şi nu numai, participanţii fiind şi de pe alte continente.

Şi anul acesta, pe lângă Comunitatea Locală Jâtcoviţa şi cu sprijinul Adunării comunei Golubac şi a C.N.M.N.R.S., parteneri sunt Filiala din Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură, Asociaţia Părinţilor ,,SANDU TIMOC”, Centrul de Cultură ,,Mihai Eminescu” şi cu sprijinul partenerilor din străinătate şi a oamenilor generoşi precum sunt tradiţionalii sponsori Pau POPOV şi Dănuţ CIOLOCA, C.P.E. ,,Libertatea” etc.

Cele mai citite

Related Articles