EURO 2016: România are o singură variantă în faţa Albaniei, victoria

Naţionala de fotbal a României joacă duminică, pe Stade de Lyon, împotriva Albaniei (22,00, ora României), cu calificarea ”pe masă” în optimile de finală ale EURO 2016.

Tricolorii au un singur punct după partidele cu Franţa (1-2) şi Elveţia (1-1) şi doar o victorie în faţa debutantei Albania (0-1 cu Elveţia, 0-2 cu Franţa) o poate duce în faza următoare, fie de pe locul al doilea, în cazul unui eşec al Elveţiei, fie de pe poziţia a treia, dacă Elveţia va scoate cel puţin un punct contra Franţei.

Un succes la limită poate asigura echipei antrenate de Iordănescu prezenţa între cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea (din cele şase grupe) şi calificarea în optimi.

Naţionala României nu a mai pierdut de 68 de ani, din 1948, în faţa Albaniei, ultima sa adversară din Grupa A la EURO 2016, iar de atunci între cele două echipe s-au disputat 13 partide.

Dintre cele 16 partide jucate între România şi Albania, tricolorii au câştigat 11, au terminat trei la egalitate şi au pierdut de două ori, având un golaveraj de 41-9.

Ultimul meci cu Albania a avut loc pe 31 mai 2014, când tricolorii s-au impus cu 1-0 la Yverdon (Elveţia), prin golul marcat de Răzvan Raţ (82). Totuşi, ultimele două jocuri oficiale dintre cele două formaţii s-au încheiat nedeciş cu acelaşi scor, 1-1, în preliminariile EURO 2012.

Faţă de ultimul meci direct în loturile actuale ale celor două echipe se regăsesc Tătăruşanu, Dragoş Grigore, Chiricheş, Raţ, Pintilii, Chipciu, respectiv Berisha, Lila, Cana, Agolli, Abrashi, Kace, Lenjani, Gashi, Cikalleshi.

România are 9 jucători care evoluează în campionatul intern, iar restul de 14 în străinătate. Răzvan Raţ este jucătorul cu cele mai multe selecţii, 113. Gabriel Torje, cu 12 goluri, este golgheterul echipei actuale, urmat de Bogdan Stancu, 11 goluri. În total, jucătorii din lot au doar 43 de goluri marcate.

Lucian Sânmărtean este cel mai vârstnic jucător din lotul României, la cei 36 de ani ai săi, în timp ce Steliano Filip este cel mai tânăr (22 ani). Lung jr are cele mai puţine selecţii dintre cei 23 de fotbalişti, 3 la număr. Tătăruşanu are şansa de a ajunge duminică la cota de 40 de selecţii.

România a mai jucat un meci la Lyon, în 1998 (pe Stade Gerland), la Cupa Mondială din Franţa, tricolorii antrenaţi atunci tot de Iordănescu învingând Columbia cu 1-0, meci în care a jucat şi actualul antrenor secund Viorel Moldovan.

Chiricheş, căpitanul naţionalei României, este coleg la Napoli cu fundaşul albanez Elseid Hysaj, Răzvan Raţ a jucat alături de Ergys Kace la PAOK, în sezonul 2014-2015, iar Bogdan Stancu şi Lorik Cana au fost colegi la Galatasaray, în stagiunea 2010-2011.

Gabriel Torje a debutat la naţională în preliminariile EURO 2012 contra Albaniei, pe 3 septembrie 2010, Stancu marcând primul său gol pentru România în acel meci (1-1).

Selecţionerul Anghel Iordănescu va ajunge duminică la meciul cu numărul 100 pe banca tehnică a naţionalei, bilanţul său fiind până acum de 55 de victorii, 24 de remize şi 20 de înfrângeri, cu un golaveraj de 191-87. A participat la patru turnee finale (CM 1994, EURO 1996, CM 1998 şi EURO 2016).

La 38 de ani, portarul Orges Shehi este cel mai vârstnic component al lotului Albaniei, iar Hysaj este cel mai tânăr (22 ani). Cana are cele mai multe selecţii, 91, iar Sadiku cele mai multe goluri marcate, 5. Portarul Hoxha are cele mai puţine selecţii din actualul lor, doar una. Doar doi componenţi, ambii portari, joacă în Albania, restul evoluând în străinătate.

Pentru meci de la Lyon, trei tricolori sunt incerţi, Filip, Pintilii şi Raţ. Ei s-au antrenat separat de restul lotului la ultima şedinţă de pregătire, de sâmbătă.

În meciul de duminică pentru Albania nu va putea evolua mijlocaşul Burim Kukeli, suspendat pentru două cartonaşe galbene. În schimb, are drept de joc căpitanul Lorik Cana, căruia i-a expirat suspendarea de un meci, în urma eliminării de la partida cu Elveţia. Mijlocaşul Ledjan Memushaj s-a pregătit separaţ din cauza unor probleme la gambă, şi este incert.

Echipele probabile:

România: Ciprian Tătăruşanu — Cristian Săpunaru, Vlad Chiricheş (căpitan), Dragoş Grigore, Răzvan Raţ — Andrei Prepeliţă, Ovidiu Hoban — Gabriel Torje, Nicolae Stanciu, Bogdan Stancu — Denis Alibec. Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Albania: Etrit Berisha — Elseid Hysaj, Lorik Cana (căpitan), Mergim Mavraj, Ansi Agolli — Andi Lila, Taulant Xhaka, Ergys Kace, Amir Abrashi, Ermir Lenjani — Armando Sadiku. Selecţioner: Giovanni De Biasi.

Cehul Pavel Kralovec va arbitra meciul România — Albania. Arbitri asistenţi vor fi slovacul Roman Slisko şi cehul Tomas Mokrusch, iar arbitri asistenţi adiţionali, Petr Ardeleanu şi Michal Patak, amândoi cehi. Arbitru de rezervă a fost desemnat grecul Tasos Sidiropoulos. Delegat UEFA va fi olandezul Martin Sturkenboom, iar observator UEFA pentru arbitri, germanul Herbert Fandel.

Pavel Kralovec a mai condus un meci de la EURO 2016, partida Irlanda de Nord — Ucraina (2-0), disputată joi.

Kralovec, născut pe 16 august 1977, arbitru FIFA din 2003, a oficiat o singură dată la o partidă a naţionalei României, cea disputată în deplasare în faţa Belarusului, încheiată 0-0, pe 7 septembrie 2010, în preliminariile EURO 2012.

El a arbitrat trei meciuri ale Stelei în cupele europene: Steaua — Nova Gorica 3-0, disputat pe august 2006, în manşa secundă a turului 2 preliminar al Ligii Campionilor, Steaua — Sheriff Tiraspol 0-0, care s-a jucat pe 17 septembrie 2009, în faza grupelor Europa League, şi Napoli — Steaua 1-0, ce a avut loc pe 15 decembrie 2010, tot în grupele Europa League.

Sursa: AGERPRES

Foto: jurnalul.ro

Cele mai citite

Related Articles