Ştefan Birtalan a fost desemnat de trei ori cel mai bun handbalist al lumii

Ştefan Birtalan s-a născut la  25 septembrie 1948 la Zalău şi s-a mutat împreună cu părinţii la Jibou pe când avea nouă ani.

Fiind un polisportiv, Birtalan a practicat, în liceu, atât handbalul, cât şi voleiul, baschetul şi atletismul, fiind ajutat de statura sa impunătoare: la 1,95 m, era cel mai înalt elev al liceului. Până la urmă a ales handbalul şi a debutat la formaţia Rapid CFR Jibou la vârsta de şaisprezece ani,  evoluând în Campionatul Regional Cluj.

În anul 1970, a ajuns la HC Steaua Bucureşti, după ce a fost curtat şi de marea rivală bucureşteană, Dinamo. A ales Steaua pentru a scăpa de stagiul militar şi a rămas la formaţia bucureşteană până în 1985, perrioadă în care a câştigat de douăsprezece ori titlul de campion al României şi, mai important, Cupa Campionilor Europeni în 1977, după o finală în care bucureştenii au depăşiţ cu 21-20, campioana Uniunii Sovietice, ŢSKA Moscova.

În 1974, Ştefan Birtalan avea să fie unul din artizanii superbei victorii de la Campionatul Mondial jucat în Republica Democrată Germană unde avea să fie şi golgheterul competiţiei, marcând 43 de goluri.

Mai multe amănunte pe site ul eualegromania.ro

De același autor

Related Articles