[AUDIO] Cutremur în Serbia, resimţit şi în judeţul Caraş-Severin. Clădirile vechi au fost afectate

Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade s-a produs în această dimineaţă, la ora 05:05:40, în Serbia, provincia Kucevo. Potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a fost vorba de un cutremur de suprafață, adâncimea la care s-a produs sesimul fiind de doar doi km.

În provincia Kucevo există o numeroasă populaţie românească. În epicentrul care este la 105 km depărtare de Belgrad, cutremurul a fost resimțit ca unul de 6 grade.

cutremur

Cutremurul a fost resimţit şi în vestul ţării – la Reşiţa, Caransebeș, Oravița, Herculane, Moldova Nouă, etc. Oamenii care nu dormeau la ora aceea au văzut cum tablourile prinse de perete se mişcă, la fel şi corpurile de iluminat. Deoarece a fost un cutremur de suprafaţă este posibil ca acesta să fi fost resimţit şi în alte localităţi de graniţă. Deocamdată nu se cunosc date cu privire la eventuale pagube.

Seismul nu a provocat pagube materiale mari. Doar unele clădiri mai vechi au fost afectate. După cum ne-a relatat corespondentul nostru din Banatul Sârbesc, Vasile Barbu, acesta a provocat teamă în rândul populației. Oamenii au părăsit locuinţele.

Potrivit şefului Observatorului seismologic Timişoara, Dan Rău, seismul s-a produs la o adâncime de 2 kilometri în zona Clisurii Dunării, acesta încadrându-se în seria cutremurelor de suprafaţă. Unda de şoc a fost resimţită şi în sud-vestul ţării, inclusiv în judeţele: Mehedinţi şi Caraş-Severin. Dan Rău mai spune că, nu există motive de îngrijorare fiind o descărcare normală a energiilor acumulate în zonă, care pagube însemnate nu putea produce:

În Serbia, cel mai mare risc seismic este prezent de-a lungul faliei Morava. Zonele cu potenţial maxim de cutremur sunt: Veliko Gradiște, Golubac, Brza Palanka, Bor, Majdanpek.

(Mirabela Afronie)

FOTO: Arhivă

De același autor

Related Articles