Apele termale – o minune, dar… nu pentru fiecare!

În staţiunea Băile Herculane sunt în prezent numeroşi turişti veniţi cu bilete subvenţionate de Ministerul Muncii, prin agenţiile de turism din ţară sau pe cont propriu pentru a se bucura de beneficiile Văii Cernei. Desigur, cele mai solicitate sunt băile termale, ne spune doctorul în ştiinţe medicale Viorel Silvoşanu – coordonatorul Bazei medicale a Complexului hotelier Diana : “De regulă, când pacientul vine la Herculane ăşi doreşte să facă băi, pentru că de două mii de ani toată lumea a aflat că aceste băi sunt o minune! Ele sunt, practic, documentate, atestate şi cercetările au arătat clar că ele fac o regenerare articulară şi atunci pacienţii doresc să facă baie cât mai multă!”   Osteoartrita, care este indicată pentru tratament balnear la Herculane, nu este altceva decât o îmbătrânire prematură a articulaţiilor!

Doar că băile termale de pe Valea Cernei nu reprezintă o minune pentru toţi cei care şi le doresc atunci când vin aici : “Nu sunt o minune care să fie folosită întâmplător şi la discreţie de oricine! Au şi ele efecte dăunătoare şi pentru asta ar trebui ca orice persoană care vine şi vrea să beneficieze de aceste ape termale să consulte un medic specialis în domeniu, iar acesta îi va face lumină despre afecţiunea respectivă. Pacienţii care vin trebuie să se consulte cu noi ca să poată beneficia de un diagnostic şi corespunzător acestuia primesc proceduri terapeutice, aceasta fiind baia sulfuroasă, iar în cazul în care există contraindicaţii primesc o baie autentică dintr-un amestec de plante, care este benefică pentru sănătatea pacientului şi, bineînţeles, proceduri aferente diagnosticului! Noi niciodată nu ne permitem să facem o chestie proprie, ci pur şi simplu ştiinţa dictează permanent! Pacienţii care vin la baza de tratament trebuie să ştie că tot ceea ce primesc e corespunzător diagnosticului şi că le face bine! Chiar dacă unii doresc proceduri din anii trecuţi convinşi fiind că acelea sunt unice şi fac bine, noi trebuie să-i convingem că şi alte proceduri care le înlocuiesc corespunzător stadiului şi evoluţiei bolii sunt mai actuale decât cele pe care le cunosc ei din anii trecuţi!”

Pe lângă băile efectuate în bazele de tratament, mulţi turişti aleg să meargă pentru a face suplimentar băi termale în apele izvoarelor sulfuroase de pe Valea Cernei, cu precădere la celebrele cădiţe de la 7 Izvoare, ne sune doctorul Viorel Silvoşanu : “Eu sunt un medic cu 30 de ani vechime şi bineînţeles că, în general, nu-i opresc, pentru că nu am cum să le interzic ca să facă băi la 7 Izvoare sau pe malul Cernei sau pe oriunde cred ei că există apă caldă, dar în urma unei discuţii îi conving că, dacă au diagnosticul care le permite, e bine să nu facă abuz, pentru că uneori pacientul respectiv poate să mai facă o dată la două zile, alteori poate face şi zilnic două băi, dar la bază stau două lucruri pe care trebuie să le respecte : niciodată nu e bine să abuzeze de temperatură şi de durată! Prelungirea timpului de baie sau a temperaturii este dăunătoare aproape şi la un om sănătos!”

Turiştii trebuie să ştie că, nefolosind aceste ape în mod procedural, se expun unor riscuri care uneori le pot fi chiar fatale :  “Noi avem şi anunţuri scrise, bineînţeles documentate, că dacă abuzează de temperatură şi dacă abuzează şi de efectul termic prelungit – o baie normală nu poate să treacă de 38 de grade, rareori de 40 de grade Celsius, iar la 7 Izvoare are şi 45-48 grade! – oamenii nu ştiu că această temperatură dăunează, cu atât mai mult când stau o perioadă îndelungată. Şi ce poate să păţească un om care abuzează  Poate să leşine – acesta e un lucru cât de cât acceptabil pentru că îşi revine, dar poate să facă un stop cardiac, uneori poate să facă un accident vascular cerebral, uneori poate să facă infarct şi, bineînţeles, toate se soldează cu deces, lucru pe care nu-l dorim nici noi şi nici pacientul!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles