[AUDIO] Zimbrii se întorc în munţii noştri. Un al treilea transport va ajunge sâmbătă în Banat

În acest sfârşit de săptămână, o nouă turmă de 10 exemplare va ajunge la poalele munţilor Ţarcu, pe raza comunei Armeniş din Caraş-Severin. După câteva luni, în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi eliberaţi în sălbăticie şi vor trăi în Carpaţii Meridionali.
Noile exemplare care vor ajunge la Măgura Zimbrilor, cu prilejul celui de-al treilea transport organizat de WWF România şi Rewilding Europe, provin din trei rezervaţii din Germania şi Belgia, spune purtătorul de cuvânt Oana Mondoc:

Până în 2019 se are în vedere formarea unei populaţii stabile de peste 180 de zimbri liberi în Carpaţii Meridionali.

WWF România, Rewilding Europe și comunitatea locală vor continua acest proces de repopulare încă cel puţin cinci ani pentru a ajunge la o populaţie viabilă de zimbri în libertate. La Armeniş în Caraş-Severin este singurul loc din Europa, unde zimbri trăiesc în sălbăticie, liberi. Primele animale aduse în 2014 au avut de înfruntat greutățile vieții în libertate: câteva exemplare s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre și au murit, iar iarna trecută un pui a fost sfâșiat de o haită de câini vagabonzi sălbăticiţi.

Amintim că, de trei ani de zile, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, s-a întors în Carpații Meridionali. În 2014 și în 2015 două turme de zimbri au fost relocate în România din grădini zoologice şi rezervaţii din întreaga Europa, iar acum în Munţii Ţarcu cutreieră liber o populaţie de 28 de zimbri. De atunci, turma s-a adaptat noului mediu şi vieţii în sălbăticie.

Foto: arhiva

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles