[VIDEO] Constantina Diţă, singura campioană olimpică la maraton a României

17 august 2008. Jocurile Olimpice de la Bejing!

O româncă scrie istorie, câştigând detaşat proba probelor, maratonul, uimind o întreagă lume. La 38 de ani, Constantina Diţă face cursa vieţii sale, pierzându-le pe drum pe favoritele probei, campioana mondială, britanica Paula Radcliffe, chinezoaica Zhou şi kenyanca Ndereba. Evadată la kilometrul 20, Puşa, cum o alintă prietenii, impune un ritm sufocant şi se desprinde, încet, dar sigur, de pluton, îndreptându-se cu paşi repezi spre o victorie senzaţională.

Totul face parte dintr-o strategie bine pusă la punct de româncă şi de antrenorul ei, Vali Tomescu:

“Am vorbit înainte, am discutat unde să evadez. Eu, de obicei, la cursele mari, plec de la primul kilometru, dar aici era vorba despre Jocurile Olimpice, era vorba de-a urca pe podiumul olimpic. Şi atunci am schimbat strategia şi am hotărât ca de la jumătatea cursei, sau chiar după 25 km, să evadez din pluton.

Chiar dacă mulţi se aşteaptă ca Puşa să nu reziste până la final, aceasta strânge din dinţi şi, uitând de durerile musculare şi deshidratare, intră prima în stadionul Olimpic , în uralele a 90.000 de spectatori. Sunt ultimii metri ai cursei de 42, 2 km, clipele în care pulsul gorjencei se confundă cu bătăile inimii unei întregi naţiuni, aflată la mii de kilometri distanţă.

Citeşte mai multe AICI.

De același autor

Related Articles