Pinul Negru de Banat -venerat pe Valea Cernei

Centrul de vizitare al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei a găzduit astăzi tradiţionala manifestare FESTIVALUL PINULUI NEGRU DE BANAT,  care se desfăşoară de 12 ani în staţiunea de pe Valea Cernei. Manifestările au fost deschise de parada portului popular prezentată de artiştii veniţi din comunităţile locale de pe raza Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei, iar în acest an a fost prezentă pentru prima dată un ansamblu din afara arealului Parcului, cel al Şcolii generale NICOLAE BĂLCESCU din Craiova.
Sala de festivităţi a Centrului de vizitare s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au dorit să urmărească spectacolul de cântece şi dansuri populare susţinut de ansambluri ale copiilor şi tinerilor din Orşova, Izverna şi Ponoare (jud. Mehedinţi), Tismana (jud. Gorj), Craiova (jud. Dolj), Cornereva, Valea Bolvaşniţa şi Băile Herculane (jud. Caraş-Severin). De un mare succes s-a bucurat, mai ales în rândul celor mici, demonstraţia de escaladă de pe peretele lateral al Centrului de vizitare, unde cunoscutul alpinist Bruno Adamcsek i-a învăţat câteva tehnici specifice pe cei care au dorit să participe activ la această demonstraţie.
Un moment aşteptat a fost cel al decernării premiile pentru concursul de poezie-eseuri, desen şi pictură, juriul având de stabilit câştigătorii dintre cele peste 100 de lucrări primite de la elevii şcolilor de pe raza Parcului Naţional Domogled- Valea Cernei. Au fost acordate numeroase premii la toate categoriile concursului, însă PREMIUL I a fost obţinut de : ESEURI-POEZIE – Anamaria-Cristina Belavici (Topleţ), Geanina-Amalia Untaru (Toplet), Georgiana Cernescu (Gruni-Cornereva), Mariana Laitin (Cornereva), Ana Cristina Romina Vladu (Obârşia Cloşani), Rodica- Larisa Căplescu (Podeni), Marilena Humiţa (Mehadia) şi Roxana Macarie (Tismana); DESEN – Robert-George Birău (Obârşia Cloşani), Alina Matei (Băile Herculane), Carlota-Elea Albu (Mehadia), Luminiţa Cionca (Ineleţ), Florin Banda (Mehadia), Doru-Constantin Sitariu (Băile Herculane), Lidia Andrei (Obârşia Cloşani) şi Denisa Drăgulescu (Băile Herculane); PICTURĂ – Adriana Petraşcu (Cornereva), Mihaela Vulpeş (Gruni-Cornereva), Alexia Oprescu (Mehadia), Alin Mătuşoiu (Valea Bolvaşniţa), Georgiana Blidariu (Topleţ), Andreea Palasca (Orşova), Alexandru-Nicolae Iliuţă (Băile Herculane) şi Petruţa- Maria Rusu (Podeni).
La manifestările din cadrul festivalului au participat numeroşi localnici, dar şi turişti aflaţi în staţiune în această perioadă şi au dorit să vadă tradiţiile zonei.“Mi se pare impresionant! Am aflat recent de acest festival şi e prima dată când particip. Sunt impresionanţi tinerii care participă, le doresc foarte mult succes în activitatea pe care o au şi sper să particip şi la viitoarele festivaluri care sunt aici, în Banat!”, ne-a mărturisit o turistă din Craiova. Un alt turist ne-a declarat : “Mă bucură că se organizează asemenea festivaluri care promovează părţile frumoase ale României şi îmi place! Mi-a atras atenţia parada portului popular… costumele sunt foarte vechi şi foarte reuşite! De câţiva ani vin regulat şi urmăresc când se organizează festivalul acesta pentru că este frumos!”
O prezenţă constantă încă de la prima ediţie a festivalului este Elisabeta Juveloiu – preşedintele Consiliului Consultativ al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei şi membru al Consiliului Ştiinţific, care ne prezintă concluziile acestei ediţii a festivalului : “Pinul Negru de Banat este un simbol al zonei Herculane şi nu în ultimul rând reprezintă cu cinste Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei! Cu foarte mare drag, de 12 ani trec muntele, cu farmecul lui, cu cântecul de păsărele pentru a veni aici, în mijlocul copiilor, care sunt îmbrăcaţi în frumoase costume populare parcă desprinse din natură!  Vin cu voie bună ca să aniversăm cele mai frumoase daruri ale lui Dumnezeu : natura şi Pinul Negru de Banat! O mulţime de copii din toate zonele limitrofe staţiunii Băile Herculane sunt prezenţi aici pentru ca prin atitudine, prin ceea ce ne prezintă – dansuri, poezie, parada portului popular – să transmită bucuria pe care o au în suflet, că s-au născut într-o zonă atât de minunată ca şi parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, cu statut naţional şi internaţional. Festivalul nu reprezintă altceva decât bucuria, faptul că zona este atât de frumoasă şi atât de bogată şi transmite în continuare obligaţia actualei generaţii de a conserva,de a avea un management corespunzător şi a lăsa copiilor şi copiii copiilor noştri darul Bunului Dumnezeu!”
(Paul-Sever Smadu)

Cele mai citite

Related Articles