Utilizarea dronelor va fi legiferată prin noul Cod Aerian al României

Utilizarea aeronavelor fără pilot, aşa-numitele drone, va fi legiferată prin noul Cod Aerian al României, măsura urmând să contribuie la creşterea siguranţei în spaţiul aerian naţional. La nivel european şi mondial se constată o creştere fără precedent a numărului de drone şi din acest motiv este nevoie de obţinerea unor autorizaţii pentru operarea respectivelor aparate – a explicat, la o conferinţă de specialitate, şeful Autorităţii Aeronautice Militare din România, comandorul Ioan Chirea.

Ioan Chirea: În primul rând, trebuie să fie înamtriculate la Autoritatea Aeronautică Civilă. După înmatriculare, pentru orice zbor trebuie obţinut un aviz, să se facă o informare tip. Este bine ca toată lumea să cunoască despre zona respectivă, ce se întâmplă acolo. Se planifică să se execute un zbor într-o anumită zonă şi ne trezim că în zona respectivă acţionează nişte drone. Oricând există un risc asupra siguranţei aeriene.

Utilizarea dronelor deasupra mulţimilor este interzisă, precizează redactorul Alexandru Lancuzov, iar pentru Bucureşti ridicarea unui astfel de aparat este permisă numai cu aviz de la MApN. Dronele sunt folosite pentru diverse aplicaţii: de la fotografie aeriană la cadastru, agricultură şi până la curierat. Dronele vor fi utilizate şi pentru monitorizarea plajelor nou înfiinţate de pe litoralul românesc. Autorităţile vor să vadă care este situaţia lucrărilor de protecţie şi reabilitare a plajelor împotriva eroziunii, după sezonul rece abia încheiat.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

Cele mai citite

Related Articles