Podul de piatră nu s-a dărâmat, a eşuat. Consiliul Judeţean a pierdut peste un milion şi jumătate de euro

Consiliul Judeţean Caraş-Severin a pierdut peste un milion şi jumătate de euro, bani europeni. Este vorba de construirea unui pod peste râul Nera, de la Socol la Vracev Gaj şi deschiderea unui punct de frontieră, pentru care nu s-au găsit firme de construcţii şi nu s-au putut obţine unele avize din partea sârbă.

Consiliul Judeţean Caraș-Severin și municipalitatea Biserica Albă -Serbia au eșuat în realizarea unui proiect transfrontalier de peste un milion și jumătate de euro.

Este vorba despre construirea unui pod peste râul Nera, de la Socol la Vracev Gaj și deschiderea unui punct de frontieră, pentru care nu s-au găsit firme de construcții și nu s-au putut obține unele avize din partea sârbă. În această situație, atât partea română cât și cea sârbă vor fi nevoite să returneze Uniunii Europene banii cheltuiți până acum, și să se identifice alte oportunități de finanțare.

“Pod peste râul Nera de la Socol la Vracev Gaj” –  finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia  avea ca obiectiv general realizarea unei  dezvoltări  echilibrate, durabile si semnificativă a comunităţilor aflate în zonele de graniţa ale Uniunii Europene, inclusiv de realizare a unor legături bazate pe cooperare şi principii europene, prin crearea unui parteneriat investiţional şi de colaborare între Comuna Socol, Consiliul Judeţean Caraş Severin şi Municipalitatea Bela Crkva (Biserica Alba – Serbia).

Proiectul era destinat stimulării dezvoltării socio-economice prin realizarea unei infrastructuri moderne în zona de frontieră Caraş Severin – Juzno-Banatski, şi anume realizarea podului peste râul Nera, pod care face legătura între localităţile Socol (Romania) şi Vracev Gaj (Serbia), pe locul vechiului pod de lemn.

Pentru mijlocirea accesului de o parte şi de alta a graniţei, tot în cadrul proiectului , trebuia realizat şi un punct de trecere al frontierei.

Contractul de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului 2013, trebuia încheiat la finalul lui 2015, şi , deşi a primit şi  o prelungire de 6 luni, nici  conducerea Consiliului Judeţean şi nici partenerul de proiect nu au reuşit să-l ducă până la capăt. (Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles