Noaptea europeană a muzeelor îşi deschide porţile la Caransebeş cu o premieră pentru public

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa și Reţelei Naţionale a Muzeelor din România organizează sâmbătă, 21 mai Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XII -a ediţie, în intervalul orar 18.00 – 05.00.

Data evenimentului este aleasă de Ministerul Culturii din Franţa şi este preluată de fiecare ţară în parte“, a declarat luni, Dragoş Neamu – directorul executiv al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, organizatorul evenimentului.

Dragoş Neamu a precizat că ediţia din acest an a evenimentului va fi marcată, în România, de o premieră – un ghidaj audio-video pe telefoane mobile pentru muzeele din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară.

Este o aplicaţie, finanţată de Ministerul Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional“, a explicat Dragoş Neamu. Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional cât şi internaţional, la acest eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.
Anul acesta sub egida Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se va realiza un circuit expozițional care cuprinde un număr de trei expoziții: Casa pădurarului de la Marga, expoziția itinerantă Eros și sexualitate în Dacia Romană. Scopul este de a arăta tendințele sculpturale în perioada romană și de a înfățișa publicului natura umană a zeităților din panteonul greco – roman, dar în același timp și reprezentarea idealului uman suprem, prin expresia nudității divine. Expoziția “Generalul Ioan Dragalina” va prezenta publicului documente și obiecte personale ale Eroului de la Jiu, născut în Caransebeș, care a luptat pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind în fruntea Armatei I Române a reușit să oprească ofensiva germano – austro – ungară în România. Totodată, expoziția marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, războiul pentru realizarea României Mari.
Rolul acestui circuit muzeal este de a face cunoscută istoria specifică Banatului de Munte din perioada Antichității până în prezent.

Prin urmare, în intervalul orar 18.00 din data de 21 mai – 05.00 din 22 mai, cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează istoria Banatului Montan.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.

Sursa foto: allnumis.ro

(Hardy Cvoica)

AFIS NM 2016

Cele mai citite

Related Articles