Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic: Jucătorul de table de George Arion

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic al anul 2015, a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune: Jucătorul de table de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, în cadrul celei de- a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, care s-a desfăaurat luni, 9 mai 2016, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea.

Uniter1

Regizorul Cezarina Udrescu afirmă despre spectacol: „Ceea ce leagă scenele şi le transformă într-o veritabilă serie, în afara unor personaje de context, comune (foarte speciale), este o anume caracteristică, posibila miză artistică a proiectului radiofonic. Şi anume, un spaţiu-cadru privilegiat („spaţiu intangibil şi sfânt”), „într-o bodegă ospitalieră”, cu un „dever destul de bun”, în care „timpul trecea mai domol”, „plin de întâmplări magice”, iar personajele experimentau, „cu deliciu”, „bucuria de a fi împreună”. O lume apusă, a bucuriei de a trăi, pe îndelete, sensul şi răgazul libertăţii, de a inventa şi împărtăşi poveşti. Autorul ridică, la rang de artă, coşmarul, într-un amestec de thriller cu mistery, policier sau science-fiction. Câte un citat din Stephen W Hawking, aşezat ca motto, operează falii, în timp şi spaţiu, şi zdruncină în ascultător înţelegerea complezentă a realităţii. Subtilele speculaţii ale fizicii moderne – doar sugerate, vin să dea o notă de seriozitate, deloc plictisitoare, unor poveşti de ficţiune pline de senzaţional. Pe scurt, atmosferă poetică, magia Povestitorului, suspense şi metafizică – un mix care poate deveni o reţetă a succesului.”

În distribuţie: Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Florin Zamfirescu, Mircea Rusu, Gelu Niţu, Constantin Dinulescu, Mircea Constantinescu, Gheorghe Ifrim, Mihai Niculescu, Annemary Ziegler, Crina Semciuc, Nicolae Călugăriţa.

La realizarea premierei au participat: Milica Creiniceanu – regia de studio; Patricia Prundea – regia muzicală; ing. Mirela Georgescu – regia tehnică; redactor şi coordonator de proiect: Crenguţa Manea.

Juriul final, care a desemnat câştigătorii celei de-a XXIV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, a fost format din: Alice Georgescu – critic de teatru, Mircea Morariu – critic de teatru, Ozana Oancea – actriţă, Viorica Petrovici – scenografă, Alexa Visarion – regizor.

De același autor

Related Articles