Marea Barieră de Corali, reciful care face parte din Patrimoniului Mondial, suferă în prezent cel mai grav fenomen de înălbire înregistrat în istorie, fiind afectați 93 la sută dintre corali din cauza fenomenului de încălzire pe mare. Experții de la ”Centrul de Excelență în Știința Sistemelor Climatice”, organizație sprjinită de guvern, au arătat într-un studiu că, dacă gazele cu efect de seră continuă să crească, evenimente similare vor fi noua normalitate, care se va produce la fiecare doi ani, începând de la mijlocul anilor 2030. Un articol publicat pe platforma de știri Yahoo! News face o sinteză a acestui fenomen.

Recifele au nevoie de aproximativ 15 ani pentru a se recupera complet după un fenomen de albirea de o asemenea magnitudine, se spune în acest studiu și “este foarte probabil să se piardă o mare parte din Marea Barieră de Corali în doar câteva decenii”. Cercetătorii au descoperit că schimbările climatice au adăugat o încălzire de 1,0 grad Celsius a temperaturii în apele reci ale oceanului în largul coastei Queensland, când a fost remarcat primul fenomen de albire în luna martie. “Aceste temperaturi extreme vor deveni un lucru obișnuit către anii 2030, punând o tensiune mare asupra ecosistemelor din Marea Barieră de Corali”, a declarat principalul autor al studiului, Andrew King. “Cercetările noastre au arătat că fenomenul de albire din acest an, este de 175 de ori mai mare astăzi, decât probabil în vremurile când oamenii nu emiteau gaze cu efect de seră. Am redus șansele de supraviețuirea ale uneia dintre cele mai minunate comori naturale ale lumii”.

Înălbirea este un fenomen care modifică albul barierelor de corali sau îi estompează culorile, ca urmare a expulzării unor mici alge fotosintetice, amenințând astfel o sursă valoroasă de biodiversitate, turism și pescuit. Ele se pot recupera dacă temperatura apei scade și algele sunt în măsură să le recolonizeze. Studiul este încă evaluat de colegii din comunitatea științifică, dar centrul a luat hotărârea neobișnuită de a-l face public mai devreme deoarece reciful este într-o astfel de situație cumplit de dificilă. Coordonatorul studiului a spus că este încrezător că și ceilalți oameni de știință îi vor valida concluziile, astfel încât să se poată face în timp util o acțiune pentru prezervarea recifului.

La începutul acestei luni, cercetătorii de la Universitatea James Cook din Australia au declarat că doar șapte la sută din imensul recif a scăpat de albire, în urma unor studii aeriene și subacvatice extinse. Pagubele variază de la efecte minore în zonele sudice, care se așteaptă să se recupereze în curând, la foarte severe, în partea de nord a recifului lung de 2300 km de pe coasta de est a Australiei, unde sunt apele cele mai curate.

Ove Hoegh-Guldberg, de la Institutul ”Global Change” al Universității din Queensland, care a publicat un studiu controversat în 1999 prognozând un astfel de eveniment, a declarat că previziunile sale au fost acum confirmate de către oamenii de știință. “Reciful are nevoie de timp, în jur de 15 de ani, pentru a se recupera complet de la un eveniment de albire a coralilor de o asemenea magnitudine”, a declarat Hoegh-Guldberg. Din nefericire sunt tot mai frecvente și mai severe aceste fenomene de albire în masă a coralilor.

Sursa: blastingnews.com