[FOTO-AUDIO] Neuropatia diabetică și piciorul diabetic, două complicații majore ale diabetului zaharat

Astăzi, la orele prânzului la Casa de Cultură din Reșița a fost organizat un simpozion dedicat persoanelor care suferă de diabet.

La debutul diabetului zaharat aproape 10% dintre pacienți prezintă neuropatie diabetică’’ a declarat doctor primar în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Diana Mușat.

 

Problemele abordate, astăzi, au fost: neuropatia diabetică precum și îngrijirea piciorului diabetic, complicații ale diabetului zaharat. Neuropatia diabetică este o complicație severă, microvasculară a acestei boli.

Mai exact, leziunile metabolice afectează vasele mici, care hrănesc nervii periferici. Cu cât aceștia sunt mai lungi, cu atât riscul să fie afectați este mai mare și de aceea neuropatia diabetică tipică apare la picioare. Această complicație poate fi uşor de diagnosticat atunci când există manifestări clinice. Dacă paresteziile apar în special noaptea şi nu lasă pacientul să doarmă, atunci poate fi pus diagnosticul de neuropatie diabetic. În ceea ce privește piciorul diabetic, acesta reprezintă o complicație severă a circulației sanguine deficitare și infecțiilor.

Specialiștii avertizează toții diabeticii că cel mai important lucru este prevenirea complicațiilor, să mențină un nivel echilibrat al glicemiei și să adopte o alimentație sănătoasă.

(Andreea Lupşa)

De același autor

Related Articles