Analia Selis porneşte cu ArgEnTango în turneul Piazzolla, o poveste autentică

ArgEnTango – un proiect unic în România, va parcurge 10 oraşe ale ţării între 15 aprilie şi 9 mai pentru a prezenta în cel mai autentic mod cu putinţă muzica lui Astor Piazzolla.

Pentru acest turneu, binecunoscuta cântăreaţă Analia Selis abordează un nou stil de interpretare, pe care l-a deprins în urma unei călătorii la Buenos Aires unde a cunoscut-o pe Amelita Baltar, cea care a fost iubita şi cântăreaţa favorită a lui Piazzolla, fiind cunoscută sub numele de Vocea lui Piazzolla. Ceea ce nu puteau artiştii să găsească în România era un interpret la bandoneon, pe care l-au invitat din Argentina. Este vorba despre Omar Massa, venit special pentru acest proiect, care, la rândul său, s-a întâlnit recent cu fiul lui Piazzolla, Daniel, şi a cântat chiar pe intrumentul celebrului compozitor.

Turneul Piazzolla, o poveste autentică are în centru, aşadar, o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) şi Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.

ArgEnTango îşi propune să arate publicului şi o latură necunoscută a lui Astor Piazzolla, să îl prezinte aşa cum nu a fost văzut şi auzit niciodată în România.

Piazzolla, o poveste autentică

Capitolul 1

Astor Piazzolla intenţiona să se dedice muzicii clasice întreprinzând o călătorie în Franţa, cu o bursă a Conservatorului din Paris. Cunoscutul muzicolog şi pedagog, Nadia Boulanger îl convinge să-şi dezvolte capacităţile muzicale pornind de la ceea ce era adevărata sa chemare artistică, bandoneonul, implicit muzica de tango, şi să se întoarcă în Argentina.

„Nadia Boulanger m-a învăţat să am încredere în Astor Piazzolla, m-a învaţat că muzica mea nu era atât de proastă precum consideram. Eu credeam că era gunoi pentru că eu cântam într-un cabaret… şi iată că de la ea am învăţat că ceea ce aveam eu se numea… stil” – Astor Piazzolla.

În anii ’50-’60 muzicienii de tango tradiţional îl considerau „ucigaşul tangoului” considerând compoziţiile sale o blasfemie pentru tango. Piazzolla răspunde cu o nouă definiţie: este muzica contemporană din Buenos Aires. Operele sale însă nu erau difuzate la radiourile argentiniene şi nici o casă de discuri nu voia să-i editeze compoziţiile. Era considerat un „snob” lipsit de respect care scria o muzică ciudată, plină de armonii stranii şi disonante.

„Da, este adevărat, eu sunt duşmanul tangoului; dar al tangoului aşa cum îl înţeleg ei. Ei încă mai cred în acel tango tradiţional, eu nu. Dacă totul se schimbă, de ce să nu schimbăm muzica din Buenos Aires? Suntem mai mulţi cei care vrem să schimbăm tangoul, dar aceşti domni care mă atacă nu înteleg şi nu vor întelege niciodată acest lucru. Eu voi merge mai departe, chiar dacă ei nu vor” – Astor Piazzolla.

Piazzolla a revoluţionat muzica de tango, creând ceea ce s-a numit Tango Nuevo, replică a tradiţionalului tango argentinian.

(Va urma)

Grupul ArgEnTango

Analia Selis

După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia îşi direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediţii ale turneului Vă place Tango?, cât şi proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)

Răzvan Suma

Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, dezvoltă o perpetuă carieră internaţională de solist, cele peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. (razvansuma.com)

Mariano Castro

Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor şi orchestrator, a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu această trupă, dar şi în calitate de pianist şi chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. (marianocastro.ro)

Omar Massa

Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artişti precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa şi Asia, fiind invitat frecvent pentru a susţine masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)

Rafael Butaru

Concertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret a României şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale. În calitate de solist şi ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susţinut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic şi mulţi alţii.

Itinerariul turneului:

-15 aprilie: Piteşti, Sala Mare a Primariei – ora 19:00

-16 aprilie: Tg. Mureş, Palatul Culturii – ora 19:00

-17 aprilie: Deva, Palatul Magna Curia – ora 19:00

-18 aprilie: Sfântu Gheorghe, Casa Bastion – ora 19:00

-22 aprilie: Timişoara, Sala Capitol – ora 19:00

-30 aprilie: Sinaia, Palatul Peleş – ora 16:00

-4 mai: Bucureşti, Sala Radio – ora 19:00

-6 mai: Braşov, Sala Patria – ora 19:00

-7 mai: Bucureşti, Teatrelli – ora 19:00

-8 mai: Dumbrăveni, Catedrala Armenească – ora 19:00

-9 mai: Bistriţa, Sinagoga – ora 19:00.

Un eveniment susţinut de Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Analia Selis. Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2. Partener oficial: BMW. Transportator aerian oficial: Air France – KLM. Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Institutul Cervantes. Parteneri: Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Piteşti, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuş, Filarmonica de stat Banatul din Timisoara, Muzeul Peleş din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria oraşului Dumbrăveni, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, Fundaţia Societatea de Concerte. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.

De același autor

Related Articles