[FOTO] Herculane a pedalat… Pe Valea Cernei!

Pentru iubitorii mersului pe bicicletă din staţiunea de pe Valea Cernei astăzi a fost o zi specială, aproximativ 100 de bicilişti întâlnindu-se pentru a participa  la acţiunea generic intitulată HERCULANE PEDALEAZĂ!, aflată în acest an la prima ediţie. 

Un grup a venit de la Craiova special pentru acest eveniment fiind compus, dealtfel, din iubitori ai naturii şi bicicletei care se deplasează frecvent pe Valea Cernei tocmai pentru  a pedala în aerul curat al muntelui! Un aspect remarcabil este acela că printre participanţi s-au aflat foarte mulţi copii care au venit cu propriile biciclete pentru a lua parte la această mişcare în natură! Scopul declarat al acestei acţiuni este acela de a sensibiliza autorităţile locale pentru amenajarea unor trasee urbane şi montane pentru biciclete, precum şi promovarea acestor trasee, dar şi a întregii zone!

Plecarea a avut loc de la Parcul Vicol, după care participanţii s-au deplasat prin Centrul Istoric al staţiunii până la podul de la Uzina Electrică, după care traseul a continuat pe DN 67 D până la limita cu judeţul Mehedinţi, pe o lungime de aproape 20 km! Chiar dacă a fost un traseu de şosea, acesta i-a solicitat foarte mult mai ales pe cei neiniţiaţi sau care folosesc ocazional bicicleta pentru deplasare! Chiar şi în aceste condiţii, aproape toţi cei care au luat startul au ajuns până la capăt, revenind apoi în staţiune tot pe biciclete, cu dorinţa de a repeta această experienţă. Toţi participanţii la acest eveniment au primit câte un tricou cu logo-ul acţiunii : HERCULANE PEDALEAZĂ!

Mă simt deosebit de bine, este o iniţiativă nouă pentru Herculane şi sperăm să prindă atât pentru localnici, cât şi pentru turişti! Este o mişcare în aer liber, sporţ ceea ce înseamnă sănătate!”, ne-a declarat Ionuţ Guran, unul dintre participanţi.  Iniţiativa este apreciată şi de către un al localnic participant la manifestare, George Orza : “HERCULANE PEDALEAZĂ! este un eveniment foarte frumoş pentru prima dată la noi în staţiune, iar ca locuitor al oraşuluiam dorit să susţin acest eveniment împreună cu toţi prietenii şi cunoscuţii mei! Cred că este de bun augur şi îi felicităm pe cei care au luat iniţiativa şi au dorit să facă un asemenea eveniment în Băile Herculane!”

Un grup de biciclişti a venit de la Craiova pentru a face mişcare în aer liber pe Valea Cernei, ne-a mărturisit unul dintre participanţii din Cetatea Băniei : “Am simţit că facem parte din natură şi dorim să promovăm tot mai mult natura şi tot ce înseamnă a nu polua! Sunt din Craiova, mă bucur că sunt aici, este o zi minunată pe Valea Cernei, Herculanele este un simbol al României şi tot timpul vom fi deschişi la asemenea evenimente! Ziua de astăzi e foarte relaxantă şi foarte frumoasă atâta timp cât este soare, oameni bucuroşi, voioşi, cuminţi şi cu voie bună! Vom participa şi altătadă cu mare plăcere, iar când primim invitaţii pentru asemenea evenimente suntem alături de oamenii de aici din zonă!”

Iniţiatorul acestei acţiuni este Doru Coşei – preşedintele Clubului Montan din Băile Herculane : “Este o acţiune binevenită, de yeci de ani visam să “biciclesc” pe Valea Cernei însoţit de o sută de prieteni, s-a realizat acest vis şi sperăm că se va materializa şi proiectul stradal cu piste pentru biciclete în Herculane! Traseul de astăzi până la km 14 a fost doar o plimbare pentru iniţiaţi, dar pentru publicul larg, pentru bicicliştii amatori a fost destul de greu! Marele câştig al acestei zile este că am adunat împreună 100 de prieteni şi am mers cu bicicleta într-o zonă care ar trebui mult mai bine promovată pe segmentul cicloturismului montan! Vom permanentiza această acţiune şi o vom transforma într-o competiţie de mountain-bice!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles