Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a primit rezultatul controalelor încrucişate coordonate de Ministerul Sănătăţii. Inspectorii de la DSP Giurgiu au verificat în perioada 14-23 martie stocurile de medicamente, planificările medicilor, dar şi condiţiile igienico-sanitare. Din păcate au fost descoperite o serie de nereguli. Dacă unele spitale au primit avertismente, altele au fost aspru sancţionate.

În cadrul acestei acţiuni de control au fost verificate toate cele 6 spitale din judeţ, patru dintre ele respectiv unităţile medicale din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă au un program cadru de conformare. De exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a primit o amendă de 600 lei pentru colectarea necorespunzătoare a deşeurilor periculoase. Au fost descoperite şi produse antiseptice expirate, pentru care unitatea a fost amendată cu încă 1.000 lei.

Spitalul Municipal din Caransebeş a fost sancţionat cu 5.000 lei pentru neefectuarea lucrărilor de reabilitare şi recondiţionare a clădirii şi neasigurarea apei calde, potrivit normelor în vigoare. Unitatea medicală a mai primit o amendă de 1.000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor şi 500 lei pentru blocul alimentar şi spălătorie, pentru lipsa noţiunilor fundamentale de igienă. La polul opus, Spitalul Orăşenesc din Oţelu-Roşu s-a ales doar cu un avertisment pentru neregulile identificate.

Şi Spitalul Orăşenesc din Oraviţa a fost amendat cu 6.600 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor. Au fost identificate şi alte nereguli, atât la unitatea medicală din Oraviţa, cât şi la cea din Moldova Nouă, astfel că cele două spitale au mai primit încă 3 amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei.

În urma acestor controale, cele mai multe probleme au fost identificate la blocul alimentar şi la spălătoria de la Sanatoriul TBC de la Marila. Aici inspectorii nu au dat amenzi, ci au suspendat activitatea celor două compartimente. Pentru alte nereguli constatate, inspectorii au făcut recomandări şi au dat termene de remediere a problemelor. Managerii de spitale nemulţumiţi pot contesta amenzile în perioada următoare.

Daiana Roşca