Stonhenge-ul României invadat de turişti

Încă de la începutul acestei săptămâni, locurile de cazare de la poalele cetăților dacice din Munții Orăștiei au fost rezervate de turiști. Grupuri din întreaga țară s-au cazat în cabanele din Costești și Grădiștea de Munte, pentru ca duminică, 20 martie în ziua echinocțiului de primăvară, să poată urca la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dac, considerată de tot mai mulți dintre vizitatorii ei un Stonhenge al României.

Sarmizegetusa Regia nu rivalizează cu monumentul istoric din Anglia la capitolul popularitate, obiectivul fiind vizitat anual de peste 1,2 milioane de oameni, însă pentru mulți dintre călătorii ajunși în Sarmizegetusa Regia, locul are semnificații la fel de profunde. Duminică vizitatorii fideli ai așezării antice își dau întâlnire aici de la ora 9.00 pentru a sărbători echinocțiul de primăvară, când durata zilei este egală cu cea a nopții, iar iarna, potrivit calendarului străvechi, este alungată definitiv pentru a lăsa loc zilelor însorite de primăvară. Atracția principală a Sarmizegetusei Regia o constituie în aceste zile ruinele templelor și construcțiilor misterioase, despre care se presupune că au avut și rolul unor calendare concepute de preoții daci.

Administratorii sit-ului estimează că în week-end vor ajunge la cetățile dacice din Munții Orăștiei sute de turiști, cu mult mai mulți față de anii trecuți, pentru că drumul principal spre Sarmizegetusa Regia a fost modernizat.

Amintim că, în afara Sarmizegetusei Regia, zona Munților Orăștiei este bogată în atracții turistice. Mai multe trasee pornesc din satul Costești spre cetățile dacice de Blidaru, Costești și Piatra Roșie, iar unul dintre locurile de poveste din zonă, la care se poate ajunge ușor este Poiana Omului, din zona Târsa, despre care se spune că a fost locul unde regele Decebal s-a sinucis, în timp ce era urmărit de romani. (Hardy Cvoica)

Sursa: zhd.ro

Cele mai citite

Related Articles