Atenţie! Risc de avalanşă în Parâng şi Retezat

Hunedorenii care vor ajunge în acest sfârşit de săptămână în masivele Retezat şi Parâng, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, trebuie să fie foarte atenţi deoarece există riscul producerii de avalanşă. Cel puţin acestea au fost atenţionările salvamontiştilor din judeţul Hunedoara, care susţin că în ultimele zile a nins foarte mult, iar zăpada s-a așternut peste porțiunile înghețate existente deja.

Zăpada este grea, nu are stabilitate, pentru că dedesubt este formată o crustă de gheață rămasă de la ninsorile trecute. Cu siguranță că vor pleca avalanșele, deoarece s-a depus multă zăpadă, într-un timp scurt”, a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Conform sursei citate, pericolul este pe pantele cu înclinaţie mai mare de 25 de grade, dar risc mare este şi în zona văilor de pe versanții orientați spre nord, unde zăpada s-a acumulat pe parcursul iernii.

În plus, salvamontiştii atrag atenţia că turiştii care vor să meargă pe zonele de creastă trebuie să aibă mare grijă, pentru că zăpada este moale și instabilă. „Este multă zăpadă și pe jgheaburile orientate spre nord, în timp ce pe creste s-au acumulat cornișe și trebuie trecute cu mare grijă. În situația în care pleacă pe trasee, turiștii sunt rugați să anunțe la punctele Salvamont spre ce direcții au de gând să se îndrepte, ei urmând să primească recomandările necesare de la salvamontiști”, a adăugat Ovidiu Bodean.

Sursa: glasul-hd.ro

De același autor

Related Articles