47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Ascultă aici singura mărturie sonoră conservată!

2974

Peste patru decenii şi jumătate de la cel mai mare cutremur de pământ din România contemporană, care a avut 7,2 grade pe scara Richter sunt comemoraţi astăzi.

Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, timp de aproape un minut, românii au trecut prin clipe de coşmar. Epicentrul cutremurului a fost în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 100 de km.

Urmările au fost devastatoare: peste 1.500 de victime, 11.300 de răniţi şi aproape 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat în Bucureşti, unde au fost puse la pământ peste 30 de clădiri şi blocuri.

Şi judeţele Galaţi şi Brăila au fost grav afectate de cutremur, dar şi alte localităţi din sudul şi estul ţării şi chiar unele ţări vecine, precum Bulgaria şi Iugoslavia. Mii de oameni au rămas captivi sub mormanele de moloz. Peste 30.000 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi, cel mai mare număr de salvatori care au acţionat simultan vreodată în România. Căutările au durat zile în şir, iar aproape la fiecare cinci minute, militarii mai scoteau câte un om de sub dărâmături.

Atunci şi-a pierdut viaţa Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti. În seara de 4 martie 1977, artistul ieşise pe scara blocului ca să îşi conducă un bun prieten, pe regizorul de televiziune Alexandru Bocăneţ. Ambii au fost prinşi şi ucişi sub dărâmături. Şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită Edith Piaf a României, s-a stins atunci. Cutremurul a surprins-o în lift.

Singura mărturie rămasă din momentul cutremurului este o înregistrare sonoră preluată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii în timpul pauzei:

Surse: digi24; gândul.info; www.youtube.com