Unde odihnesc regii şi reginele României…?

Necropola regală de la Biserica episcopală a Mânăstirii Curtea de Argeş a fost aleasă de Regele Carol I ca loc de veci pentru el şi urmaşii săi.

Aici se găsesc înmormântaţi, de o parte a interiorului bisericii, primul rege, Carol I şi prima regină Elisabeta, sub lespezi de marmură – opera sculptorului Oscar Spaethe (1927). De cealaltă parte se găsesc mormintele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria (Lespedea Reginei Maria a fost aşezată după 1989, de către fiica sa cea mai mică, Principesa Ileana a României (devenită Maica Alexandra). Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mânăstirii din parc, se găseşte sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea, aduse în anul 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde acesta a fost înhumat în 1953. Sicriul lui Carol al II-lea este este acoperit de stindardul personal al Regelui.

Regele Mihai I va fi înmormântat la Curtea de Argeş

Noua catedrală episcopală de la Curtea de Arges, edificată lângă actuala mânăstire, va adăposti cripta rezervată regelui Mihai şi familiei acestuia.

În vechea biserică nu mai sunt locuri, iar Curtea de Argeş e necropola regală a României. Când construcţia va fi gata, primul sicriu coborât în criptă va fi al regelui Carol al II-lea, urmat de cel al fostei sotii, Elena a Greciei, care va fi adus de la Lausanne, Elvetia“, a declarat, pentru Libertatea, custodele legendarei biserici a meşterului Manole.

Piatra de temelie a viitoarei catedrale a fost pusă la 10 mai 2009 de către principesa Margareta şi de soţul acesteia, Radu Duda.

Deşi au divorţat în 1928, părinţii regelui Mihai, Carol al II-lea şi Regina Mamă Elena, vor fi reuniti în noua catedrala de la Curtea de Arges. Deocamdată, sicriul regelui Carol se află într-o capelă din apropiere, unde a fost adus, în 2003, din Portugalia.

Elena Lupescu, amanta şi apoi sotia, din 1947, care i-a fost alături până în 1953, când a închis ochii, este înmormântată în cimitirul din spatele catedralei. Astfel, Regina Mamă şi Elena Lupescu îşi vor dormi somnul de veci alături de bărbatul care le-a marcat vieţile, în incinta mânăstirii.

Casa Regală a României a fost întemeiată de Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a devenit la 10 mai 1866 domnitorul Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, iar în 1881, după dobândirea independeței statale, primul rege al României, schimbare consfințită prin amendarea constituției. Țara a devenit „Republică Populară” la 30 decembrie 1947, în urma abdicării de la tron a regelui Mihai I, care a fost nevoit să părăsească țara împreună cu restul familiei sale.

Surse: anomismi.wordpress.com, www.ziare.com/regele-mihai/casa-regala, wikipedia.org

Sursa foto: stirirle.rol.ro

De același autor

Related Articles