[FOTO-AUDIO] Fondatorul ansamblului Semenicul omagiat la Reşiţa

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului folcloric „Velişcu Boldea” s-a desfăşurat vineri, 26 februarie la Reşiţa, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi alte entităţi culturale. Evenimentul s-a consumat pentru a doua oară, în decursul timpului, în municipiul de pe Bârzava, debutând cu simpozionul „Banatul Montan, Velişcu Boldea – o viață de om“.

De la ora 11.00 la Palatul Cultural, sediul Teatrului de Vest, oameni de cultură din judeţ au evocat personalitatea celui care a condus timp de peste 3 decenii Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin printr-o serie de relatări despre omul şi activitatea lui Velişcu Boldea.

Născut în data de 2 noiembrie 1937 în localitatea cărăşeană Prilipeţi, Velişcu Boldea a activat în numeroase ansambluri folclorice şi a pus bazele altora, alături de alţi oameni de fală ai folclorului bănăţean. În 1969, alături de Eugen Someşan, Nicolae Perescu, Mihai Deleanu, George Motoia Craiu şi talentaţii coregrafi Afilon Laţcu şi Ioan Munteanu a înfinţat la Caransebeş Ansamblul de Cântece şi Dansuri de Amatori din Caraş-Severin – „Semenicul”.

Floarea Vela, unul dintre fondatorii Ansamblului Semenicul îşi aminteşte:

În cele trei decenii de activitate neîntreruptă, „Tata Boldea”, cum i se spunea, împreună cu Ioan Ghiaur, Nistor Ghimboaşă, Iancu Laurenţiu şi Simion Samoilă, au determinat creşterea valorii acestui colectiv şi impunerea lui în plan naţional şi internaţional”. A dat curs unor festivaluri folclorice devenite tradiţionale, precum „Hercules”, „Mândru mi-s că-s bănăţean”, „Valea Almăjului”, „Afilon Laţcu”, „Aurelia Fătu-Răduţu”, „Luţă Ioviţă”, „Povestea vorbei”, „George Motoia Craiu” şi „Ion Luca Bănăţeanu”. A publicaţ de asemenea, o serie de lucrări de specialitate în revistele de cultură cărăşene şi a contribuit la promovarea valorilor artistice autentice. Experienţa de promotor al folclorului îl aşează în galeria celor mai importanţi coregrafi din ţară, dar şi al marilor almăjeni.

Velişcu Boldea s-a stins fulgerător din viaţă în urmă cu 10 ani, în data de 22 februarie 2006.

Evenimentul comemorativ a fost marcat şi printr-un amplu program folcloric susţinut de ansamblurile: „Laza Nancici“ din Vârșeț – Serbia, „Maria Lătărețu“ al Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, „Reșițeana“ al Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu“ din Reșița şi „Semenicul“ al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin. Programul s-a consumat de la ora 17.00 pe scena Teatrului de Vest din municipiul de pe Bârzava.

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, prof. Gheorghe Ţunea, organizatorul evenimentului:

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles