Farmaciştii din Caraş-Severin au mari probleme din cauza sistemului SIUI. Platforma se blochează zilnic şi aceştia nu mai pot elibera medicamente bolnavilor. Din această cauză mai mulţi farmacişti au fost la un pas de a fi agresaţi de pacienţii nervoşi care nu au înţeles situaţia. De vină este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ne-a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca.

Sistemul Informatic Unic Integrat, a fost gândit să uniformizeze sistemul de raportare şi prelucrare a datelor din sănătate, la nivel naţional şi a fost dezvoltat pentru a reduce fraudele din sistem, cum ar fi înscrierea unui pacient pe listele mai multor medici de familie sau prescrierea de medicamente şi prestare de servicii pentru decedaţi. Mai mulţ SIUI a fost gândit să crească gradul de colectare a contribuţiilor la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. La această dată, SIUI este cea mai importantă componentă a informatizării sistemului de sănătate, pentru că toate celelalte componente implementate, sau în curs de implementare (reţetă electronică, card electronic), au fost proiectate să depindă de arhitectura şi de informaţiile furnizate de SIUI. Implementarea SIUI la nivel naţional a costat aproape 124 de milioane de euro, dar nu este prima dată când sistemul se blochează. Pentru prima dată serverul s-a blocaţ aruncând în aer întreaga activitate a Casei Nationale, la nici o lună după inaugurare.

Cu aceiaşi problemă se confruntă şi medicii de familie. Aceştia au înaintat un memoriu conducerii CNAS prin care au cerut schimbarea programului, cu unul mai eficient. Dacă această problemă nu va fi rezolvată în scurt timp atât medicii cât ţi farmaciştii au de gând să protesteze.

Daiana Roşca