Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa se confruntă din nou cu probleme privind stocul de sânge. Pentru a rezolva situaţia, unitatea de transfuzii va organiza astăzi o nouă colectă mobilă la Spitalul din Moldova Nouă. Coordonatorul Centrului, Rodica Neaga sfătuieşte cetăţenii să facă o faptă bună.

Criza de sânge s-a acutizat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa pentru că în judeţ a crescut din nou numărul accidentelor rutiere, dar şi a bolnavilor cronici care au nevoie de sânge.donare sange 14

În continuare există probleme la grupele ce au RH negativ, dar şi la celelalte grupe. Pentru a face faţă tuturor solicitărilor, Centrul de Transfuzii din Reşita a adus lichidul vital şi în acest an, de la Unitatea de recoltare din Timişoara. Din această cauză, Rodica Neaga, coordonatorul Centrului de Transfuzii Sanguine din municipiu roagă cetăţenii să vină astăzi la Moldova Nouă între orele 8-12 să doneze sânge pentru a salva cât mai multe vieţi.

Donator poate fi orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevarii de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Citește și: Vărsare de sânge la o nuntă. 38 de invitaţi au fost ucişi

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulaţ 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 si 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grasimi sau băuturi alcoolice cu cel putin 48 de ore înaintea donării
-să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Daiana Roşca