Deşertul siderurgic de la marginea Hunedoarei ecologizat printr-un proiect de mediu

Una dintre şansele ca Hunedoara să scape definitiv de ruinele şi reziduurile industriale întinse pe mai multe sute de hectare la marginea municipiului ar putea fi investiţiile în tehnologiile de mediu, dezvoltate chiar în judeţ susţin reprezentanţii Primăriei. Pe o rază de 500 de kilometri în jurul municipiului Hunedoara există în prezent peste o mie de situri contaminate, care urmează a fi decontaminate. Proiectul de decontaminare este derulat în parteneriat de Facultatea de inginerie din municipiu cu Universitatea Politehnică Timişoara, ADR Vest şi mai mulţi agenţi economici din judeţ.

Hunedoara este unul dintre judeţele afectate de poluarea din fostele zone industriale. Ruinele fostului combinat siderurgic şi platforma industrială a fostului combinat „Victoria” din Călan, unde se produceau componente din fontă, se numără printre zonele cele mai periculoase pentru mediul înconjurător din judeţ. „Ele au fost ecologizate parţial, pentru că atunci când au fost realizate proiectele, din diferite motive – litigii asupra suprafeţelor şi asupra depozitelor de pe ele – nu s-au putut include toate terenurile”, a subliniat Georgeta Barabaş, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara. În cazul platformei siderurgice din Hunedoara, din 138 de hectare ale sit-ului aflat în administrarea unei societăţi înfiinţate de Consiliul Local, 20 au fost ecologizate. O zonă de peste 100 de hectare care aparţine combinatului siderurgic Hunedoara va trebui, de asemenea, curăţată. Alături de fostele platforme siderurgice din Hunedoara şi Călan, riscuri pentru starea de sănătate a comunităţilor mai prezintă şi haldele de steril din zona Hunedoarei şi a Devei, sit-urile exploatărilor carbonifere din Valea Jiului, de minereuri feroase din Teliuc şi Ghelari, de minereuri complexe din preajma Devei şi depozitele termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni.

Aceste situri poluate afectează populaţia mai ales în perioada primăverii şi a verii, când depunerile de particule sunt ridicate şi luate de vânt, iar praful lor ajunge spre localităţi”, a mai spus Georgeta Barabaş, reprezentanta Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Sursa: zdh.ro

Cele mai citite

Related Articles