20 de ani de jazz la Gărâna! O ediţie de colecţie cu trupe de colecţie

Tradiţionalul Festival de Jazz de la Gărâna, ajuns în acest an la ediţia cu numărul XX va avea loc între 7 şi 11 iulie.

Evenimentul se va desfăşura în trei locuri cu semnificaţie simbolică, pe scena din Poiana Lupului, la Hanul La Răscruce – locul unde evenimentul s-a născut şi la biserica catolică din Văliug. Concertele vor fi însoţite de expoziţii de fotografie şi proiecţii de film.

Festivalul este organizat de Fundaţia Culturală Jazz-Banat şi a făcut cunoscută localitatea Gărâna în toată lumea. Organizatorii au anunţat un duo de jazz experimental – muzicianul britanic Iain Bellamy şi partenerul norvegian Thomas Strrnen. Albumul lansat recent “Acesta nu este un miracol” va avea premiera românească în timpul festivalului. Alte nume ce vor urca pe scenă: Nils Petter Molvcr şi Louis Sclavis Trio.

Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni de jazz ai lumii, va concerta într-o formulă specială, alături de Ravi Coltrane și Matt Garrison.

Deși și-ar fi dorit să cunoască publicul din România confirmând invitația de a participa, Enrico Rava a fost nevoit să anuleze prezența la festival. Motivele țin de vârsta sa, dar și de implicațiile logistice ale drumului până în Munții Semenic.

Organizatorii anunţă că programul ediției 2016 se conturează, din ce în ce mai clar, ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte la Gărâna, cu prezențe legendare versus descoperiri curajoase. Nou în line-up: Wojtek Mazolewski, EYOT, Kurt Rosenwinkel, KTU, RUSCONI, Arild Andersen \ Tommy Smith \ Paolo Vinaccia.

Biletele și abonamentele sunt deja în vânzare, pe biletmaster.ro.

Fundaţia Culturală Jazz-Banat a anunţat că în așteptarea ediției aniversare, colectează momente care au compus ultimii 20 de ani de jazz la Gărâna.

Dacă ați fost acolo și aveți fotografii, filme sau alte amintiri, împărtășiți-le pe adresa 20deani@garana-jazz.ro, până pe 20 mai, împreună cu anul în care au fost realizate. Vor fi incluse într-un proiect vizual special. Primim amintiri de toate felurile (foto, video, testimoniale scrise) pe 20deani@garana-jazz.ro, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook.

Gărâna – un soi de paradis. Aşa este caracterizat cel mai cunoscut sat de vacanţă din Banat.

Aşezat pe o munchie de deal, la 935 de metri altitudine, într-un peisaj dominat de silueta Semenicului, Gărâna, sat cunoscut odinioară sub denumirea Wolfsberg, se remarcă prin arhitectura specifică satelor de munte germane.

Istoria sa începe la 1828, odată cu sosirea primilor colonişti germani, pemi, 131 la număr, al căror nume se trage de la Boemia, locul lor de origine. După aproape 190 de ani de stat pe aceste meleaguri ale Banatului Montan, astăzi în Gărâna mai locuiesc doar 20-25 de pemi. Restul, mii de persoane de naţionalitate germană, s-au întors în zona de obârşie a strămoşilor lor. Acest paradis pierdut de pemi a fost găsiţ regăsiţ inventaţ cucerit de cei care, inspiraţi, au cumparat casele lor. Satul şi întreaga zonă s-a transformat în ultimii ani într-un refugiu pentru politicieni, medici iluştri, arhitecţi, oameni de afaceri şi alte VIP-uri, care evadează din infernala presiune cotidiană  pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Vin în fiecare vară pentru Festivalul Internaţional de Jazz sau pentru Festivalul de Folk, iar iarna pentru a schia pe pârtiile recent amenajate în sat. În pluş Gărâna este o grădină a Edenului pentru artişti – pictori, sculptori, poeţi, muzicieni – care găsesc aici linişte, muze, un loc ideal pentru creaţie. Pe coama dealului se află o expoziţie permanentă de sculptură, rod al taberelor anuale de sculptură.

Localizare: Satul Gărâna aparţine de comuna Brebu Nou, judeţul Caraş – Severin, la 35 km de Reşiţa. Din Reşiţa se merge pe DJ 582 ce urca spre Semenic. Trecem prin localităţile Secu (a nu se confunda cu lacul de acumulare Secu care este în altă direcţie), Cuptoare, Văliug, apoi ajungem în Pasul Prislop, de unde ne continuăm drumul spre Gărâna.

Coordonate GPS: N45 13.382 E22 05.025

De același autor

Related Articles