Vestul ţării, între agonie şi extaz

Timișoara rămâne atractivă pentru oamenii de afaceri. Într-un clasament publicat de Forbes România, municipiul de pe Bega se află pentru a doua oară consecutiv cel mai bun oraș pentru afaceri din ţară. Timişoara este urmată de Cluj-Napoca și București. Aradul își menține poziția a șaptea, în timp ce Reșița, respectiv Deva, ocupă locurile 19 și 20 din top. Drobeta Turnu Severin se clasează pe locul 32 în acest clasament.

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Au fost analizate reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă şi s-au luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Realizatorii topului spun că datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

În acest an, s-a luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate. Premisa de la care s-a plecat în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.

(Sebastian Dragomir)

 

De același autor

Related Articles