Medicii europeni au început căutarea unui antidot pentru virusul Zika

Agenţia Europeană a Medicamentului a înfiinţat o echipă de elită, pentru a asista companiile farmaceutice şi medicii care caută un vaccin, respectiv tratează cazurile de infectare cu virusul Zika.

Mai multe grupuri farmaceutice au anunţat astăzi că lucrează deja la un antidot. Agenţia Europeană a medicamentului recomadă, într-un comunicat de presă, ca toţi cei implicaţi în efortul de contracarare a virusului să se adreseze specialiştilor, pentru evaluarea proiectelor.

Obţinerea unor pre-aprobări pentru eventuale vaccinuri ar putea scurta timpul de răspuns şi salva vieţi, susţin reprezentanţii Agenţiei cu sediul la Londra. Nu mai puţin de 12 producători au anunţat că încep testările în vederea descoperirii unui vaccin. Zika s-ar asemăna cu Febra denga, virusul amaril sau West Nile – pentru care fie există vaccin, fie cercetătorii sunt aproape de antidont, relatează Reuters.

Îngrijorările sunt provocate însă de ritmul intens de propagare. Sunt deja zeci de mii cazuri de îmbolnăvire în America de Sud şi, în situaţia actuală, numărul pacienţilor ar putea trece de 3 milioane până la sfârşitul anului, au avertizat experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Directorul OMS, Margaret Chan, a vorbit recent despre o ameninţare globală.

“Este nevoie de un răspuns internaţional coordonat, pentru a reduce riscurile în ţările deja afectate şi pentru a opri o eventuală propagare. Experţii noştri concluzionează că sunt întrunite condiţiile pentru a declara Zika urgenţă globală de sănătate publică”,a spus Margaret Chan.

Virusul Zika se transmite în primul rând prin înţepătura unei anumite specii de ţânţar şi afectează mai ales femeile însărcinate. Virusul poate provoca microcefalie fătului şi alte afecţiuni neurologice. Preşedintele american îi va cere Congresului să aloce 1,8 miliarde de dolari ca fond de urgenţă pentru combaterea virusului Zika, informează Casa Albă, printr-un comunicat.

Barack Obama a făcut însă apel la calm, într-un interviu pentru un post de televiziune american. El a subliniat că rata de mortalitate este mică, dar şi că legătura dintre virus şi microcefalie nu a fost încă demonstrată în totalitate.

Sursa: romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles