[FOTO] Etnicii germani şi maghiari s-au distrat la balul de Făşang. Măşti care mai de care mai haioase

Balul mascat, punctul culminant al sărbătorii Făşangului, se desfăşoară anul acesta sâmbătă, 25 februarie şi duminică, 26 februarie la Anina, Dognecea şi Reșița. Evenimentul a adus la-olaltă zeci de etnici germani şi maghiari din municipiul de pe Bârzava.

Evenimentul a debutat de la ora 19.00, la unul din localurile de pe Drumul Lupacului din municipiul de pe Bârzava. Copii, tineri şi vârstnici au astfel prilejul să petreacă împreună până la ivirea zorilor. Programul din acest an al manifestării cuprinde un regal de dansuri populare germane susţinut de formaţiile “Enzian” ale Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, parada măştilor, la ora 21.00 şi premierea celor mai bune costume, la toate vârstele participante, de la ora 22.00.

Organizatorii recomandă publicului participant să vină costumat, să reînvie astfel tradiţia originalităţii acestui eveniment specific etnicilor germani şi maghiari din Banatul de munte.

Tradiţionala sărbătoare a Făşangului, serbată anual în Banatul montan, va mai cunoaşte şi alte câteva momente de culoare şi voie bună în acest sfârşit de săptămână la Anina şi Dognecea.

La Anina, parada de anul acesta a avut loc sâmbătă, 25 şi se va incheia duminică, 26 februarie, în cartierul Celnic, iar costumaţii defilează pe străzile 13 Decembrie și Cheile Gârliștei de la ora 14.30. Acțiunea are un caracter pașnic, așa că oricine dorește poate contribui intens la alungarea spiritelor rele, alături de localnici, cu multă voie bună, gălăgie și muzică, au precizat pentru Radio Reşiţa organizatorii.

Singurul magazin de măşti din Caraş-Severin se află la Reşiţa

Arta, teatrul şi folclorul fac parte din viaţa lor cotidiană. Familia Barna din municipiul de pe Bârzava, are o pasiune pentru personajele de ficţiune, iar pentru a le da viaţă colecţionează şi comercializează măşti. Aceştia oferă celor interesaţi chipul Babei Cloanţa, al lui Batman, al animalelor din basme, al spiriduşilor şi al altor personaje din poveste. În fiecare an, în perioada Făşangului, la magazinul reşiţenilor, singurul de profil din Caraş-Severin, se întâlnesc păstrătorii tradiţiilor populare din Banat pentru a-şi procura măştile dorite. Peste 100 de modele de măşti, dar şi peruci şi alte accesorii aşteaptă în această perioadă, dar nu numai, pe toţi cei care iubesc distracţia, buna dispoziţie şi transpunerea în personajele de poveste.

Până în prezent zeci de dogneceni, caraşoveni, aninenţi şi reşiţeni le-au trecut pragul pentru a-şi alege o mască pentru balul mascat sau un accesoriu pentru costumul de carnaval.

(Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles