Fosta vilă de protocol a lui Ceauşescu … o ruină

Fosta vilă de protocol din Timişoara a lui Nicolae Ceauşescu a ajuns o ruină. Construită în 1968, clădirea se află în patrimoniul Consiliului Judeţean, care deţine 48% din acţiuni, restul aparţinând undei firme private. Aceasta intenţiona să o transforme într-un hotel de 5 stele, dar proiectul a fost abandonat. Acum administraţia încearcă să cumpere grădina casei pentru a deveni acţionar majoritar şi a decide soarta vilei.

Ceauşescu s-ar răsuci în mormând dacă ar vedea cum arată casa lui din Timişoara. Fosta vilă de protocol a ajuns o ruină. Situată pe bulevardul C.D.Loga nr. 46-48 şi construită în 1968, clădirea a devenit un spaţiu insalubru. Degradarea a început după 1990, dar să o luăm pas cu pas…

În 1992 a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Timiş, iar până în 2003 a fost folosită ca spaţiu de cazare şi alimentaţie publică. Povestea este, însă, departe de a se sfârşi.

Acum lupta se duce pe grădina din faţa fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu. Consilierii judeţeni liberali nu sunt de acord ca administraţia să cumpere spaţiul, în timp ce conducerea Consiliului Judeţean doreşte acest lucru pentru a deveni acţionar majoritar al societăţii care administrează clădirea şi pentru a decide ce vor face cu ruinele vilei.

Sunt prevăzuţi pentru achiziţia acestui teren 2,3 milioane de lei (din bugetul CJ Timiş, n.r.). Nu consider că este stringentă cumpărarea lui, ca să devenim majoritari în SC INTERCENTER, asociere din care noi vrem să ieşim‘, a declarat, pentru AGERPRES, consilierul judeţean PNL Marian Constantin Vasile.

Este vorba despre un teren de 400 mp, din care 148 mp sunt ai Consiliului Judeţean.

Este terenul franţuzoaicei pe care anul trecut nu am reuşit s-o convingem să vândă. În curtea Centrului Cultural Francez (vecin cu vila de protocol, n.r.) se află 148 de metri pătraţi de teren care este al nostru. Am putea face schimb. Dacă reuşim să luăm terenul din faţa casei lui Ceauşescu, înseamnă că redevenim acţionari majoritari la INTERCENTER SERVICE şi putem noi, Consiliul Judeţean, să decidem ce facem acolo‘, a explicat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

El susţine că înainte de a demara cumpărarea terenului este necesară o analiză a comisiei de specialitate a CJ Timiş şi un raport concludent, ‘să ştim ce este rentabil şi ce nu, pentru CJ, de unde să ieşim sau unde este oportun să devenim majoritari’.

Fosta casă de oaspeţi din Timişoara a lui Nicolae Ceauşescu, devenită Hotelul ‘Internaţional‘, zace astăzi în paragină, deşi firma care s-a angajat să o transforme în hotel de cinci stele este grupul imobiliar al omului de afaceri Ovidiu Tender, majoritar cu 52% din acţiuni, alături de Consiliul Judeţean Timiş, care deţine 48% din acţiuni.

Situată în centrul oraşului, cu deschiderea teraselor în brădetul din Parcul Copiilor, ruina este vecină, astăzi, cu vilele romilor reveniţi din Franţa şi Germania.

Cartea de vizită a locaţiei nu este de neglijat, după Revoluţie prin ‘patul’ lui Ceauşescu ‘trecând’, pe rând, personalităţi marcante din ţară şi străinătate, printre care şi cosmonautul Charles Duke, membru al echipajului misiunii Apollo 16.

În momentul în care Grupul Imobiliar Tender (GIT) a devenit majoritar în acţiuni la fosta vilă a lui Ceauşescu, Dan Manolache, directorul GIT, declara pentru AGERPRES că vor demara lucrări ample de transformare a localului în primul hotel de cinci stele din oraş, o investiţie de câteva milioane de euro. Privatizarea Hotelului ‘Internaţional’ a avut loc fără licitaţie, prin încredinţare directă, la începutul anilor 2000.

Cele mai citite

Related Articles