[AUDIO-FOTO] Schimbare „fulger” la Protopopiatul Reşiţa. Părintele Petru Berbentia a fost înlocuit din motive de sănătate

Municipiul Reşiţa va avea alt protopop de la 1 februarie.

Locul părintelui Petru Berbentia, revocat din funcţie din motive strict administrative va fi ocupat de pr. Gheorghe Suveţi – parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din municipiul de pe Bârzava. Acesta va fi investit în funcţie pe data de 2 februarie.

Gheorghe Suveti preot ProtopopiatPr. iconom stavrofor Gheorghe Şuveţi s-a născut la data de 04.10.1977 la Anina, judeţul Caraş-Severin, a fost hirotonit în anul 2000 şi este preot la Reşiţa din anul 2014. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Reşiţa Română a fost ridicată în anul 1872.

berbentiaPr. Petru Berbentia, revocat din funcţia de protopop al urbei de pe Bârzava, va ocupa din nou de luni, 1 februarie, funcţia de paroh al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul Govândari, loc din care a fost numit în 2013 protopop al Reşiţei.

Pr. iconom stavrofor Petru Berbentia s-a născut la 13.07.1957 la Şopotu Vechi, judeţul Caraş-Severin, a fost hirotonit în anul 1982 şi activează ca preot la Reşiţa din anul 1995. Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Govândari Reşiţa a fost edificată în anul 1995.

Potrivit secretarului eparhial din cadrul Episcopiei Caransebeşului, părintele Casian Ruşeţi, revocarea are un scop strict administrativ, la nivelul instituţei bisericeşti, periodic se produc astfel de schimbări pentru eficientizarea activităţii administrative a protopopiatelor şi a centrelor eparhiale:

„Potrivit prevederilor art. 88 lit. n și art. 70, alin. 2 din Statutul pentru Organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial din data de 27 ianuarie 2016 preotul Petru Berbentia a fost revocat din funcția de protopop al Protopopiatului Reșița, începând cu data de 1 februarie 2016. În cadrul aceleiași ședinței s-a numit în funcția de protopop preotul Gheorghe Șuveți – paroh la parohia Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Reșița, începând cu data de 1 februarie 2016. Hirotesia și instalarea în funcție a noului protopop va avea loc la data de 2 februarie 2016 la biserica Sf. Iosif cel Nou de la Partoș din Reșița, începând cu ora 16.00 și va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în prezența membrilor permanenței consiliului eparhial și a preoților din protopopiatul Reșița”, se arată într-un comunicat de presă remis de Episcopia Caransebeșului.
Contactat telefonic, preotul Petru Berbentia a precizat pentru Radio Reşiţa că schimbarea a survenit la cererea sa, el solicitând acest lucru din motive de sănătate cu câteva luni în urmă, fapt ce contrazice într-o oarecare măsură cele declarate de Episcopia Caransebeşului.
IMG_6205
Noul protopop, recent numit de către Episcopia Caransebeşului, părintele Gheorghe Şuveţi, a precizat pentru Radio Reşiţa că „lucrarea încredinţată de către Centrul eparhial şi de către PS Lucian Mic – Episcopul Caransebeşului, nu este uşoară, însă având în vedere că suntem lucrători în via lui Hristos, am preluat cu bucurie iniţiativa şi împreună cu Centrul eparhial faţă de care avem ascultarea necesară şi alături de preoţii încredinţaţi, vom încerca să lucrăm şi să colaborăm cât mai bine. Acesta este gândul meu de început, mă adresez tuturor fraţilor în preoţie şi credincioşilor să strângem rândurile pentru biserica lui Hristos.”  

Vom reveni cu informaţii!

(Mirabela Afronie, Hardy Cvoica)

6 COMENTARII

  1. Daca spui asta inseamna ca ai locuit pe alta planeta. Intreaba-l pe preotul la care tu mergi la biserica ce parere are, ai 9 sanse din 10 sa afli ca e dezamagit. Dar dupa asa comentariu, nu prea cred ca treci des pe la biserica, draga constantine

    • eu aş zice să citeşti cu atenţie articolul şi mai pe urmă să comentezi, dragă constantine, habar nu ai ce vorbeşti…

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles