[VIDEO] Încă o clădire emblematică a Reşiţei se transformă încet, dar sigur, într-o ruină
Surse foto: okazii.ro, ziare.com, sanuuitam.blogspot.com, caon.ro
(Hardy Cvoica, Petru Tomici)
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 ianuarie 2016, 15:00 / actualizat: 25 ianuarie 2016, 15:05
După ce un incendiu, produs anul trecut, care a distrus ce a mai rămas bun într-unul dintre edificiile emblematice ale municipiului de pe Bârzava, iar mai apoi unul din oamenii străzii, care şi-a găsit refugiu între ruinele fostului teatru de vară din urbe, a fost găsit decedat şi într-o avansată stare de putrefacţie, astăzi clădirea a ajuns într-o stare deplorabilă de degradare.
Anul trecut, la iniţiativa Radio Reşiţa, în cadrul campaniei “Lasă ceva în urma ta, dar nu gunoaie”, obiectivul a fost ecologizat de Primăria municipiului dar… lăsat de izbelişte.
Vezi aici şi [FOTO] Nouă ne pasă: Teatrul de Vară, ecologizat la inițiativa Radio România Reșița
Odinioară o certă atracție pentru reșițenii sosiți aici vara pentru un film sau un spectacol în aer liber, Teatrul de Vară a fost și el atins de decăderea cinematografului românesc dar și de indiferența autorităților. În urmă cu câțiva ani, fostul rector al Universității Eftimie Murgu, prof. dr. ing. Ion Vela, demarase un proiect măreţ, cu sprijinul Ministerului Învățământului, pentru a acoperi acest obiectiv, a-l renova și a-l transforma într-o casă de cultură studențească. Din păcate lucrurile au rămas într-un stadiu incipient, tipic românesc, de altfel. Așa că renumitul, Teatru de Vară de altădată a început, încet, încet, să devină o ruină, aidoma altor obiective de patrimoniu edilitar și chiar arhitectural din Reșița.
În acest context, din cauza lipsei de fonduri pentru continuarea proiectului şi a stadiului în care se află obiectivul Teatrul de vară, Primăria Municipiului Reşiţa a decis să vândă acest edificiu. Municipalitatea, care a preluat de la Universitatea „Eftimie Murgu”, imobilul, situat în Reşiţa, pe str. Petru Maior şi terenul în suprafaţă de 3.300 de mp, prin HCL 117/ 23.04.2013, a propus vânzarea acestuia în două etape. Mai întâi, vânzarea celor 12 stâlpi, respectiv nouă stâlpi montaţi în perimetrul edificiului şi alţi trei depozitaţi la SC CROSI SA, după o evaluare prealabilă. Apoi, vânzarea clădirii şi a terenului aferent. Au fost demarate procedurile de evaluare a obiectivului, urmând a fi iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu local privind aprobarea vânzării, căci de reabilitare nici nu poate fi vorba.
Mai mult ca sigur că cel ce va cumpăra obiectivul, o va face pentru teren. Este unul dintre cele mai bine amplasate locaţii din Reșița care oferă practic de toate.
Astăzi, unde înainte de Revoluţia de la 1989, se organizau periodic spectacole de muzică şi dans, îndeosebi la 1 Mai sau 23 August, când se sărbătoreau evenimentele şi se organizau serbări câmpeneşti, şuieră doar vântul, care cu putere izbeşte două uşi metalice uitate descuiate şi foile unor geamuri termopan, care dispar unul câte unul de la o zi la alta.
Surse foto: okazii.ro, ziare.com, sanuuitam.blogspot.com, caon.ro
(Hardy Cvoica, Petru Tomici)