Diagnosticare mai rapidă a tuberculozei, la Reşiţa

Consiliul Judeţean Caraş-Severin sprijină Spitalul de Urgenţă din Reşiţa pentru a achiziţiona un aparat de detecţie rapidă a tuberculozei.

În Caraş-Severin, incidenţa globală de TBC este cu mult peste media pe ţară şi anual apar aproximativ 12 cazuri noi. Consilierii judeţeni au înţeles solicitarea făcută de medici, conform cărora se impune un mai bun control al tuberculozei. Prin urmare o astfel de investiţie în aparatură a primit girul consilierilor, spune vicepreşedintele forului judeţean, Ilie Iova.

Ne angajăm să acordăm cota de participare a Consiliului Judeţean pentru achiziţionarea acestui aparat. 10% din valoare.

Darian Ciobanu si Ilie Iova

Aparatul pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei prin metoda fenotipică de cultivare în mediu lichid va funcţiona în cadrul Laboratorului bacteorologic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Metodele rapide ale acestui aparat ar scurta la jumătate timpul de aşteptare pentru o diagnosticare corectă, iar costul per pacient s-ar reduce. Preţul estimativ al unui astfel de aparat este de 51 de mii de euro. Forul judeţean va contribui cu 5 mii, iar restul banilor se aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii, în baza Strategiei Naţionale de control al Tuberculozei.

România se află pe primul loc la capitolul incidența TB în rândul statelor membre ale UE, unul dintre principalele motive ale endemiei crescute fiind diagnosticarea tardivă a bolii (aproximativ 100 de zile necesare pentru a obține rezultatul privind profilul de rezistență a Mycobacterium tuberculosis).

(Sebastian Dragomir)

De același autor

Related Articles