Credincioşii de rit vechi sărbătoresc în acest sfârşit de săptămână Crăciunul.

Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice. Potrivit tradiţiei, sârbii vor arde în această seară, după slujba vecerniei, Badnjak-ul – un butuc din lemn de stejar care simbolizează rennoirea şi renaşterea, a precizat pentru Radio Reşiţa pr. Vasa Lupulovici – parohul Bisericii ortodoxe sârbe din municipiul Reşiţa.

De asemenea gospodinele pregătesc bucate tradiţionale a căror reţete sunt transmise din generaţie în generaţie. Nelipsită este cesnica sau prăjitura cu bănuţ, cum mai este ea denumită, dar şi multe alte meniuri:

De asemenea se colindă, aşa că flăcăii îmbracă straie tradiţionale de care îşi agaţă colaci şi ştergare înflorate, apoi merg din casă în casă pentru a-i colinda pe cei dragi.

În această zi, ucrainenii mănâncă în Ajun între 9 şi 12 feluri de mâncare: peşte, ciuperci, cartofi, toate de post.

Alături de sârbi, Crăciunul îl mai sărbătoresc în acest sfârşit de săptămână şi ucrainenii, lipovenii şi rutenii. (Hardy Cvoica)