OPC-ul a pus lacătul pe uşa a 12 operatori economici din Herculane

zilele orasului Baile Herculane 7Aproape 200 de kg de produse cu termenul de valabilitate depăşit au fost confiscate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, în zona Băile Herculane. S-a verificat în special comercializarea produselor de sezon, dar şi calitatea serviciilor oferite. Au fost aplicate amenzi contravenţionale de peste 120.000 de lei, a fost oprită temporar activitatea la 12 operatori economici, iar pentru unul a fost suspendată temporar activitatea, se arată în comunicatul de presă al OPC Caraş-Severin.

În perioada 21.12.- 24.12.2015 s-a organizat la Băile Herculane un comandament de iarnă, ocazie cu care s-au desfăşurat acţiuni de supraveghere şi control pentru verificarea legalităţii acţiunilor de comercializare a produselor specifice sezonului sărbătorilor de iarnă şi prestării serviciilor de cazare şi alimetaţie publică, precum şi de igienă personală.

În urma acestei acţiuni de verificare au fost încheiate 26 documente de control, finalizate prin 2 PVC-uri şi 24 PVCC-uri, prin care au fost aplicate în total 6 avertismente şi 25 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 122500 lei şi au fost aplicate măsurile complementare de oprire temporară de la comercializare a unor produse alimentare cu deficienţe de etichetare în cantitate de 46 kg. şi în valoare de 410 lei, oprirea temporară de la comercializare a unor produse nealimentare cu deficienţe de etichetare în cantitate de 255 buc. şi în valoare de 4198 lei, distrugerea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită în cantitate de 195 kg. şi în valoare de 1710 lei , s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciilor la 12 operatori economici, iar la un operator economic s-a dispus măsura suspendării temporare a activităţii până la remedierea deficienţelor.

Au fost depistate următoarele abateri:

 

  • Patru operatori economici au fost sancționați contravențional cu 6 amenzi contravenţionale în cuantum total de 32000 lei și 2 avertismente, pentru utilizarea în blocul alimentar a unor materii prime cu data durabilităţii minimale depăşite sau fără elemente de identificare şi caracterizare şi termen de valabilitate, iar produsele alimentare cu deficienţe în cantitate de 119 kg. şi în valoare de 1562 lei au fost distruse şi retrase din circuitul uman, iar la un operator economic s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului.
  • Opt operatori economici au fost sancționați contravențional cu 7 amenzi în cuantum total de 35000 lei și 2 avertismente , pentru faptul că în lista meniu nu erau evidenţiaţi şi specificaţi alergenii menţionaţi în Anexa 2 din Regulamentul CE nr. 1169/2011 şi/sau nu erau specificate gramajele la unele preparate culinare, dispunându-se totodată măsura opririi temporare a prestării serviciilor la cei 7 operatori economici.
  • Trei operatori economici au fost sancționați contravențional cu 2 amenzi contravenţionale în cuantum total de 7000 lei și un avertisment, pentru faptul că la data şi ora controlului consumatorii nu erau informaţi cu privire la serviciile gratuite sau cu plată oferite consumatorilor şi/sau camerele nu erau dotate cu lenjerie de culoare albă, dispunându-se totodată măsura opririi temporare a prestării serviciilor la cei 3 operatori economici.
  • Trei operatori economici au fost sancționați contravențional cu 3 amenzi contravenţionale în cuantum total de 15000 lei, pentru faptul că la data şi ora controlului expuneau la comercializare produse textile cu etichetă de produs incompletă, dispunându-se totodată măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate de 219 buc. şi în valoare de 3948 lei.
  • Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5000 lei, pentru faptul că la data şi ora controlului expunea la comercializare candele cu etichetă de produs incompletă, dispunându-se totodată măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate de 36 buc. şi în valoare de 250 lei, şi, în acelaşi timp a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10000 lei, pentru faptul că la data şi ora controlului nu respecta condiţiile de depozitare şi păstrare la mezeluri, dispunându-se totodată măsura distrugerii şi retragerii din circuitul uman a produselor cu deficienţe în cantitate de 76 kg şi în valoare de 148 lei.
  • Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu 2 amenzi în cuantum de 5500 lei, pentru faptul că la data şi ora controlului nu afişa preţul/gramaj la băuturile alcoolice şi nu respecta prevederile art. 3 alin. 2 din Legea nr. 349/2002 actualizată, spaţiul public închis nefiind amenajat şi dotat astfel încât în incintă să poată fi permis fumatul, motiv pentru care s-a dispus măsura suspendării temporare a activităţii până la remedierea deficienţelor.
  • Doi operatori economici vânzători en-detail de produse alimentare au fost sancționați contravențional cu 2 amenzi contravenţionale în cuantum total de 8000 lei, pentru faptul că la data şi ora controlului expuneau la comercializare produse alimentare cu etichetă de produs incompletă sau pe care nu erau evidenţiaţi şi specificaţi alergenii menţionaţi în Anexa 2 din Regulamentul CE nr. 1169/2011, dispunându-se totodată măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate de 46 kg. şi în valoare de 410 lei.
  • Doi operatori economici prestatori de servicii de igienă personală au fost sancționați contravențional cu o amendă contravenţională în cuantum de 5000 lei şi un avertisment, pentru faptul că la data şi ora controlului nu respectau procedurile de lucru şi nu informau complet consumatorii cu privire la serviciile prestate, dispunându-se totodată măsura opririi temporare a prestării serviciilor la un operator economic.

Cele mai citite

Related Articles